/ ЦНСССКЦИЕ организира първи чаен бизнес форум

Принтирай

Първият по рода си бизнес форум, посветен на чая и чаената култура се проведе на 23 юни 2023 г. в сградата на Китайски културен център в София.

Събитието беше организирано от ЦНСССКЦИЕ, съвместно с Посолство на Китайската народна република и Китайския културен център в гр. София, като събра над 30 предприемачи и почитатели на чая от България и Китай.

В рамките на срещата, членовете на китайската бизнес делегация от град Лешан, провинция Съчуан представиха продуктите си пред български търговци и производители на чай.

В момента в света има 64 страни производители на чай, повече от 150 страни внасят чай и повече от 3 милиарда души в повече от 160 страни пият чай.

Китай и България имат дългогодишна история на сътрудничество в чаената индустрия, датираща от началото на 50-те години, когато Китай започва да изнася чай за България. През последните години бяха подновени усилията за укрепване на това сътрудничество още повече.

По отношение на търговията Китай в момента е най-големият износител на чай за България и има усилия за подобряване на качеството и безопасността на китайските чаени продукти, продавани на българския пазар. За тази цел китайските производители на чай работят за спазване на разпоредбите на Европейския съюз за безопасност и качество на храните, както и за насърчаване на по-устойчиви и екологични производствени практики.

Сред целите на форума беше и по-нататъшното развитие на селскостопанското и културно сътрудничество между китайски и компании от Централна и Източна Европа, както и откриване на нови контакти и партньорства.