/ Проведе се първи ,,Кулинарен фестивал на държавите от ЦИЕ“, организиран от ЦНСССКЦИE

Принтирай

ЦНСССКЦИЕ реализира успешно пилотното издание на „Кулинарен фестивал на страните от Централна и Източна Европа“ в периода 24-25 юни на езерото Панчарево в София, в рамките на Фестивал на Драконовите лодки.

На шатрата на ЦНСССКЦИЕ изложители от ЦИЕ представиха традиционни храни и напитки, като участие взеха компании от България, Чехия, Гърция, Сърбия и др.

Това е първата подобна инициатива на ЦНСССКЦИЕ, която дава възможност на гостите на Фестивала да се запознаят с уникални ястия, подправки, напитки и други продукти от Централна и Източна Европа. ЦНСССКЦИЕ ще продължи да популяризира традиционната кулинария на всяка страна от ЦИЕ и в следващи издания на кулинарния фестивал.

По време на двудневния празник, освен състезания с драконови лодки и автентична музика, бяха представени десетки павилиони, сред които ателиета за традиционни занаятчиийски похвати, китайски храни и напитки, китайски език и култура, калиграфия, бойни изкуства и др. Екипът на Центъра имаше възможността да проследи официалното откриване и самото състезание с красивите драконови лодки, които представляваха голяма атракция сред посетителите.

Кулинарното изложение беше посетено от стотици хора, които имаха възможността да се насладят на гастро културата на държави от ЦИЕ. Директорът на ЦНСССКЦИЕ, г-н Момчил Станишев, посрещна и презентира пред гости от дипломатическите мисии на Китай, Румъния, Молдова, Индонезия и др., пилотната инициатива и показа интересните кулинарни произведения на изложителите.