/ ЦНСССКЦИЕ участва с два павилиона на China International Import Expo в Шанхай

Принтирай

На 5 ноември се проведе официалното откриване на най-голямото международно изложение в Китай – China International Import Expo, което се провежда в гр. Шанхай и ще продължи до 10 ноември. Изложението се отличава със своите мащаби, като привлича стотици изложители от цял свят и хиляди посетители. Сред представените сектори на изложението са храни и напитки, козметика, иновации, електроника, машини, роботика и др.

ЦНСССКЦИЕ участва с два Павилиона, единият от които е за хранително-вкусова промишленост, а на другият са представени компании производители на козметика и козметични продукти. Фирмите участващи на двата павилиона по време на изложението са общо 15 от 4 държави от Инициативата за сътрудничество между Китай и ЦИЕ, сред които България, Гърция, Словакия и Румъния. Павилионите на ЦНСССКЦИЕ бяха посетени от г-н Владислав Спасов, Генерален консул на Република България в Шанхай и г-жа Ивет Николова, СТИВ-Шанхай.

Измежду участващите фирми на Павилионите на Центъра са представители на: производители на вино и спиртни напитки, слънчоглед и растителни масла, мед и медни продукти, здравословни хранителни продукти, безалкохолни напитки, консервни продукти, козметика и козметични продукти, фирми занимаващи се с търговия на хранителни продукти. Изложението предоставя възможност на участващите компании да се срещнат с дистрибутори, търговци и други изложители, чрез което да изградят активна дейност в Китай и да открият нови партньори.

В рамките на изложението се провеждат над 100 паралелни събития. На 6 ноември по време на две паралелни събития специални гости бяха г-н Владислав Спасов, д-р Момчил Станишев и г-жа Ивет Николова.

Първото паралелно събитие под наслов: ,,The 16th Belt and Road Eco-Agriculture and Food Safety Forum’’, беше открито от г-н Tian Shihong, Vice Commissioner of State Administration for Market Regulation, г-н Chen Jie, Vice Mayor of Shanghai Municipal People’s Government, г-н Zhang Ming, Secretary-General of the Shanghai Cooperation Organization, г-н Zhang Zhangjun, представител на ФАО за Китай и др.

Във форума беше разгледана и детайлно обсъдена темата за развитието на иновациите, технологиите, зелените проекти в областта на земеделието, както и ролята на Инициативата ,,Един пояс, един път‘‘.

В рамките на второто събитие ,,Dialogue on China-CEEC Green Development Cooperation’’ д-р Момчил Станишев изнесе презентация на тема: „Green Innovations for Agricultural Development’’, като сред основните акценти на неговата реч бяха глобалните екологични предизвикателства пред бизнеса; модерните технологии, иновациите в земеделието, както и ролята на стартъпите. Г-н Станишев отдели специално внимание на Акселераторската програма за стартъпи в земеделието на ЦНСССКЦИЕ, която спомага за имплементирането на иновации в селското стопанство, което допринася за развитието на сектора.