/ Делегация от Нинбо посети ЦНСССКЦИЕ: д-р Станишев подписа Меморандум за сътрудничество с China-CEEC Expo Organizing Committee Office

Принтирай

На 25 октомври в офиса на ЦНСССКЦИЕ се проведе двустранна среща с делегация от Общинското народно правителство на гр. Нинбо, провинция Джъдзян. Срещата се организира със съдействието на Китайския културен център в гр. София.

Участниците в срещата бяха: д-р Момчил Станишев, директор на ЦНСССКЦИЕ; г-н Хонг Хай, директор на Китайски културен център в гр. София и представител на Нинбо в България; г-н Джан Пин, председател на Постоянния комитет на Народния конгрес на Нинбо; г-н Дзяо Дзиен, заместник-генерален секретар на Постоянния комитет на Нинбо; г-жа Хуан Лицин, генерален директор на Комитета по финансови и икономически въпроси на Народния конгрес на Нинбо; г-н Дзяо Шуанлин, заместник-генерален директор на Международен отдел на общинското правителство на Нинбо; г-н Джан Ядун, директор на Ningbo Central and Eastern Europe Expo and Cooperation Promotion Center; г-н Ни Йенбо, заместник-генерален мениджър на Ningbo Zhoushan Port Co. Ltd.; г-жа Джина Баларева, координатор проекти в Китайски културен център в гр. София и г-жа Калина Коева, експерт в ЦНСССКЦИЕ.

Целта на посещението на делегацията от Нинбо е запознаване с възможностите за сътрудничество в областта на търговията между България и Китай, конкретно в хранително-вкусовата промишленост и козметиката, както и други релевантни сфери. Дневният ред се състоя от дискусия на тема земеделско и търговско сътрудничество между двете страни, както и беше разгледан потенциалът за развитие на отношенията в тези сфери. В допълнение, от китайска страна е изразен интерес към по-засилено участие на български компании в постоянни изложения в Нинбо.

По време на дискусията, директорът на ЦНСССКЦИЕ г-н Станишев направи обзор на търговско-икономическите отношения между България и Китай, постиженията на Инициативата за сътрудничество между Китай и държавите от ЦИЕ, като представи и дейността на ЦНСССКЦИЕ през тази година и обърна специално внимание на развиването на офиса за връзки на ЦНСССКЦИЕ в гр. Нинбо.

Фокусът на двустранната среща беше подписването на Меморандум за сътрудничество между ЦНСССКЦИЕ и China-CEEC Expo Organizing Committee Office. Сред основните заложени дейности в споразумението са: взаимно сътрудничество в областта на инвестициите и търговията между фирми от България и бизнеса в Нинбо; изграждане на нови контакти и разширяване на мрежата на вече съществуващите такива между компании от ЦИЕ и китайски такива чрез участие в изложения, форуми, симпозиуми и проекти; подпомагане дейността, както на български предприятия и проекти за търговия, така и на предприятия от гр. Нинбо на територията на България; оказване съдействие при участието на компании от България и ЦИЕ в China – CEEC Expo и др.

От страна на делегацията от Нинбо беше изразено желание за продължаване на сътрудничеството с ЦНСССКЦИЕ и България, както и съгласие по точките от Меморандума за сътрудничество.

В края на срещата двете страни благодариха за доброто си сътрудничество, като си пожелаха двустранните и многостранни срещи да зачестят и през следващата година.