/ ЦНСССКЦИЕ организира успешно първо издание на Академия по предприемачество в земеделието

Принтирай

В периода 25.06 – 28.06.2024 г. в Икономически университет – Варна се проведе първото издание на новия проект на ЦНСССКЦИЕ – Академия по предприемачество в земеделието. Академията е продължение на успешно провелата се през 2023 г. Акселераторска програма за стартиращи предприятия в областта на селското стопанство между Китай и ЦИЕ и цели развитието на предприемаческия климат в големите български градове извън столицата.

Във варненското издание на Академия по предприемачество в земеделието взеха участие 13 младежи от цялата страна, които подготвиха и представиха разнообразни и иновативни проектни идеи на земеделска тематика.

Академията по предприемачество в земеделието беше открита от д-р Момчил Станишев, директор на ЦНСССКЦИЕ и ректора на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров, които подчертаха значението на подобни инициативи за насърчаване на младежкото предприемачество и ролята на Академията като практически способ и надграждане на теоретичната подготовка, която студентите получават във висшето учебно заведение.

През седмицата на Академията участниците имаха възможност да надградят своите знания и умения с помощта на интензивна обучителна програма. Като лектори в програмата се включиха:

преподаватели от катедра „Аграрна икономика“ на Икономически университет – Варна: доц. д-р Мария Станимирова и гл. ас. д-р Дамян Киречев, които обясниха на участниците особеностите на селскостопанските политики и устойчивото развитие на селскостопанските пазари; доц. д-р Таня Георгиева, специалист по модерно земеделие и иновации, гл. ас. д-р Павлина Иванова и доц. д-р Гергана Славова, които въведоха младите предприемачи в изключително важната за тях тема „Лидерство и управление на екипи“;  

доц. д-р Костадин Коларов, директор на Институт по предприемачество към УНСС, който отговори на въпроса „Quo vadis, предприемачество“ и даде на младите предприемачи много ценни съвети за успешното бизнес планиране и моделиране, обяснявайки подробно характеристиките на популярния бизнес модел Canvas и неговото приложение;

Станислав Атанасов от ЦИХ Тракия въведе участниците в две актуални теми със значение, надхвърлящо границите на предприемачеството и бизнеса – киберсигурността и развитието на изкуствения интелект (ИИ). Г-н Атанасов даде съвети за предпазване от киберпрестъпления и демонстрира програми и платформи, базирани на ИИ;

доц. д-р Валентина Макни от катедра „Международни икономически отношения“ и Николай Петканов, бизнес консултант разясниха защо голяма част от стартъпите се провалят, но и обнадеждиха участниците, че с подходящите качества и подход всеки има шанс да развие своята идея и да промени средата около себе си;

гл. ас. д-р Емилия Дунева, преподавател в УНСС, представи друга много актуална тема, която съпътства ежедневието ни в бизнеса и в личния живот – социалните медии и стратегиите за работа с тях. Гл. ас. д-р Дунева отбеляза, че един бизнес проект трудно ще достигне до своите целеви групи без помощта на социалните медии и другите комуникационни канали. Преподавателят от УНСС даде примери за успешните маркетинг стратегии на някои от най-големите земеделски компании в световен мащаб. По време на панела на д-р Дунева включване чрез онлайн връзка направи и Петя Христова, анализатор и обучител по маркетинг и международна търговия на селскостопански стоки, услуги и торове.

За допълнителна подготовка ЦНСССКЦИЕ предвиди в програмата на Академията и два менторски панела, в рамките на които младите предприемачи обсъдиха с менторите своите проектни концепции и получиха ценни насоки за подобряване на предложенията и адаптирането им към реалната обстановка.

По време на финалния ден на Академия по предприемачество в земеделието на 28 юни участниците имаха възможност да доразработят своите проектни концепции и да ги представят в рамките на 10 минути пред тричленно жури, което след таен вот взе решение да определи за победител Джансу Ферхан Мехмедамин, чието проектно предложение за изграждане на предприятие за производство на сушени сини сливи в област Шумен събра най-голям брой гласове.

Джансу Мехмедамин спечели финансова награда в размер на 5000 лв., с която да изпълни своя проект.

Екипът на ЦНСССКЦИЕ изразява своята благодарност към Икономически университет – Варна за активното сътрудничество в организирането и провеждането на изданието на Академия по предприемачество в земеделието в морската столица.

Поздравяваме Джансу Мехмедамин за извоюваната награда и всички участници за положените усилия! Пожелаваме им попътен вятър в настоящите и бъдещите им начинания и нека Академията бъде само една стъпка в тяхното развитие.