/ Честит Празник на фенерите 元宵节

Принтирай
фенер празник китай

Днес се отбелязва китайският Празник на фенерите 元宵节 юенсяодзие. Той настъпва на 15-тия ден от първия лунен месец според традиционния китайски календар и с него приключва 15-дневното честване на Празника на пролетта 春节, известен като Китайската нова година.

Има редица легенди за възникването на този празник, но независимо от това, дали някоя от тях е достоверна, днес той е един от най-важните празници в Китай, заедно с Пролетния празник, Празника на средата на есента 中秋节, Празникът на драконовите лодки 端午节 и Празникът Цинмин 清明节.

Според някои от легендите, празникът възникнал преди повече от 2000 години, по времето на династия Хан и е свързан с разпространението на Будизма в Китай. Друга история го свързва с девойка на име Юен Сяо, която била прислужница в императорския двор. Съветникът на императора Дунфан Шуо видял, че тя плаче и разбрал, че момичето страда, защото не може да види семейството си. За да я събере отново с близките ѝ, той разпространил предсказание, че столицата ще бъде унищожена от дракон. Единственият начин бедствието да бъде предотвратено бил, ако хората навсякъде запалят фенери и заблудят дракона, че градът вече е пламнал. Императорът послушал своя съветник и в деня, когато фенерите били запалени, се събрали хора от близо и далеч, дошло и семейството на Юен Сяо.

По време на празника в миналото във въздуха се пускали хиляди запалени традиционни хартиени фенери. Днес обикновено деца излизат навън когато се стъмни и държат такива фенери в ръце. Фойерверките, с които се гонят злите духове, също са неизменна част от честванията.

Традиционна храна по време на празника са пелмените и сладките топчета от лепкав ориз с пълнеж от червен боб, сусам или фъстъчено масло, които се наричат юенсяо 元宵 (или танюен 汤圆). И двете ястия символизират събирането на цялото семейство заедно, което е най-важното послание на този ден.