/ ЦНСССКЦИЕ представи нови възможности за МСП в Пловдив, Пазарджик и Кърджали

Принтирай

ЦНСССКЦИЕ представи дейността си и актуалните си проекти в поредица от семинари насочени към бизнеса на 7 февруари в гр. Пловдив, 8 февруари в гр. Пазарджик и 10 и 11 февруари в гр. Кърджали. Семинарите в трите града събраха над 80 гости, сред които, представители на академичните среди, местния бизнес, регионални институции, предприемачи и студенти.

Представянето на нови възможности за МСП в гр. Пловдив се състоя в Аграрен университет – гр. Пловдив, като заместник-ректорът на университета доц. Боряна Иванова произнесе кратко слово в подкрепа на този тип събития, които да подпомогнат търговско-икономическите перспективи между ЦИЕ и Китай. Сред акцентите в дневния ред на семинара беше пилотният проект на ЦНСССКЦИЕ с награден фонд 50 000 евро Акселераторска програма за стартиращи предприятия в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа“.

Отделно от това  г-н Лъчезар Динев, Председател на Българо-Китайската търговско-промишлена палата, представи възможности за финансиране на произвежданите в България трактори и прикачен инвентар, които са в помощ на земеделските производители. Бяха разгледани и възможностите за износ на хранителни продукти и козметика на китайския пазар.

В гр. Пазарджик семинарът се проведе в Хотел Форум, като сред гостите беше и Областният управител на Пазарджик г-н Трендафил Величков, който приветства организаторите и присъстващите. Участниците в събитието имаха възможност да разгледат на място тракторите и прикачения инвентар, който е в полза на бизнеса от сектор земеделие. На фокус отново беше и пилотния проект Акселераторска програма за стартъпи в земеделието, като сесията от въпроси и отговори даде възможност на участниците да се запознаят в детайли с инициативата.

Третият семинар на тема: “Възможности за подкрепа на предприемачи и МСП” се състоя в сградата на Областна администрация, в гр. Кърджали. Семинара започна с минута мълчание в памет на жертвите на земетресенията в Турция и Сирия.

Освен „Акселераторска програма за стартъпи в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ“, беше представена и трансграничната акселераторска програма Coworking от доц. д-р Тодор Ялъмов, Заместник декан на Стопански факултет на Софийски университет, в рамките на която се проведоха обучения на млади предприемачи.

Отделно участниците в семинара се запознаха с предимствата на произвежданите в България трактори в помощ на земеделските производители, както и с добри практики в правенето на бизнес с Китай, като срещата завърши с дискусия.

ЦНСССКЦИЕ благодари на партньорите от Българо-Китайската търговско-промишлена палата, Национална служба за съвети в земеделието, Аграрен университет-Пловдив, Търговско промишлена палата-Пазарджик, Стопански факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Национална компания индустриални зони и Търговско-промишлена палата-Кърджали, за доброто сътрудничество в реализацията на семинарите в подкрепа на МСП