/ Честит национален празник, Сърбия! 

Принтирай

Сретење — Дан државности Србије (Сретение – Денят на сръбската държавност) е национален празник на Сърбия, който се празнува на 15 и 16 февруари. Празникът се чества в памет на Първото сръбско въстание от 1804 г., когато в село Орашац започва борбата за освобождение от османско робство, след което през 1835 г. на Сретенското събрание в гр. Крагуевац е обявена първата сръбска конституция.

Сретение Господне е също и църковен празник. Празнува се във връзка с представянето на малкия Иисус Христос от родителите му във Втория храм в Йерусалим на 40 дни след раждането му, станало според Библията в близкия град Витлеем.

Сретението е също толкова важно за сръбската народна традиция, тъй като се смята за деня, в който зимата среща лятото. Тъй като дните стават по-дълги, а нощите по-къси от този ден нататък, това е вид повратна точка за сезоните. Затова често се казва Sretenje obretenje – от глагола obrtati обръщам. Вярва се още, че първият човек, когото момата срещне на този ден, ще изглежда като нейния „suđenik“ – съдбовник или бъдещ съпруг.

На този ден „mečka Božana“ (мечката Божана) излиза от пещерата си след зимния сън. Тя е предхристиянска богиня и затова тя носи такова свещено име, произлизащо от сръбската думата за „бог“. Легендата гласи, че ако мечката види сянката си тя ще се уплаши и ще се скрие обратно в пещерата си, което означава, че зимата ще продължи. Но ако не срещне сянката си тя ще продължи да търси храна, което пък означава, че зимата ще свърши.

ЦНСССКЦИЕ поздравява всички граждани и жители на Сърбия по случай празника!