/ Делово посещение на ЦНСССКЦИЕ в Сърбия

Принтирай

В периода 16-17 ноември ЦНСССКЦИЕ взе участие в бизнес делегация до Сърбия, организирана от Българска търговско-промишлена палата и Посолството на Република България в Белград, която посети гр. Пирот, гр. Ниш и гр. Босилеград.

В първия ден от визитата беше посетена Свободна зона Пирот, която има изградена транспортна инфраструктура, което позволява преминаването на камиони и тирове. На територията на комплекса се извършва митническо обслужване, което допринася за бързото документално обработване. Г-н Зоран Петрович, Изпълнителен директор на Свободна зона Пирот представи пред българската делегацията възможностите за компаниите да стъпят на сръбския пазар, като увери, че Свободна зона Пирот е една от най-добре развитите в Сърбия. На територията на комплекса, работят над 6000 работници. Компаниите, които се помещават в Зоната са освободени от данък добавена стойност на продуктите си.

Бизнес делегацията посети и Регионалната търговска камара в гр. Ниш. Участници в двустранния бизнес форум в гр. Ниш бяха г-н Милован Коцич, Вицепрезидент на Търговската палата на Сърбия, г-н Александър Миличевич, Директор на Регионалната търговска камара – Ниш, Н.Пр. г-н Петко Дойков, Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Белград, г-н Цветан Симеонов, Председател на Българска търговско-промишлена палата и представители на сръбските и българските делови среди.

Форумът продължи с двустранни срещи, като д-р Момчил Станишев, Директор на ЦНСССКЦИЕ, проведе срещи със сръбския бизнес, в т.ч. и с представители на Научно-Технологическия Парк на гр. Ниш, като бяха обсъдени възможности за сътрудничество по отношение на създаването на благоприятстващи връзки между иновативни стартиращи предприятия от България и Сърбия, което да спомогне за сближаването на предприемаческите екосистеми на двете страни.

Екипът на Центъра се запозна с процесите на работа на Научно-Технологическия Парк на гр. Ниш, както и със стартиращи млади компании в сферата на селското стопанство на които бяха представени настоящите възможности за съвместна работа и сътрудничество. Представители от Научно-Технологическия Парк на гр. Ниш показаха на българската делегация музейни електротехнически експонати от близкото минало, като изнесоха и презентация за историята на парка и потенциалните възможности, които се откриват пред бизнеса.  

На следващия ден беше посетен гр. Босилеград, където се проведе дискусионен бизнес форум, където българските компании имаха възможност да обсъдят в двустранни срещи със сръбски партньори възможностите за търговия. Срещата бе открита от г-н Владимир Захариев, кмет на община Босилеград, който изрази задоволство, че след времена на пандемия българска бизнес делегация отново успя да посети в гр. Босилеград и да обсъди решения за реалния сектор. Директорът на ЦНСССКЦИЕ обясни на местния бизнес възможностите за директен контакт и потенциално партньорство с партньори от Централна и Източна Европа и Китай, посредством регулярните уебинари, които се организират от Центъра.