/ Задълбочаване на сътрудничеството между Китай и страните от ЦИЕ по време на промени в световната икономика

Принтирай

В Белград се проведе осмото издание на Симпозиума на тинк-танкове (мозъчни тръстове) от Китай и страните от Централна и Източна Европа под надслова “Сътрудничество между Китай и ЦИЕ в контекста на глобалните промени” на 16 ноември. Събитието бе организирано от Института за международна политика и икономика в Белград, Института по европеистика на Китайска академия на социални науки и Мрежата на мозъчните тръстове от Китай и ЦИЕ. В Симпозиума взеха участие Ивица Дачич, външен министър на Сърбия, Чен Бо, посланик на КНР в Белград, Джао Чи, главен секретар на Китайската академия за социалните науки.

По време на събитието Ивица Дачич отбеляза, че през последните десет години търговия се е увеличила със 142.6%. Той сподели мнението си, че сътрудничеството трябва да продължи да се задълбочава, като подчерта отдадеността на Сърбия към насърчаването на този положителен процес. Министърът на външните работи допълни, че Механизма за сътрудничество между Китай и ЦИЕ трябва да се опита да прерасне в платформа, която да обхване допълнителни сфери и сектори, като по този начин се надгради над вече съществуващите добри връзки и процеси.

Чен, който е свързан с развитието на Механизма за сътрудничеството през последното десетилетие, припомни как консултации и взаимни усилия са допринесли за увеличената двустранна и многостранна търговия, свързаност, инвестиции и селско стопанство. Тя отбеляза ролята на Китай като най-големия търговски партньор на ЦИЕ извън Европа и като най-големия чуждестранен инвеститор в региона, както и ползите от сътрудничеството по време на ковид-19 пандемията, които са допринесли за устойчивостта на икономиките на страните-членки на механизма.

Информацията за този материал е взета от Xinhua.