/ Проведе се Четвъртото издание на Международното изложение за внос в Китай

Принтирай

Четвъртото издание на Международното изложение за внос в Китай се състоя в гр. Шанхай от 5 до 10 ноември. То бе проведено в  хибридна форма с виртуален панаир поради предприетите противоепидемични мерки в страната. Домакини на изложението бяха Министерство на търговията на Китайската народна република и Общинското народно правителство на Шанхай. Изложението беше разделено на шест изложбени площи, а именно храни и земеделски продукти, моторни превозни средства, медицински устройства и здравни продукти, услуги, потребителски стоки и оборудване за общо ползване.

По информация от организаторите (https://www.ciie.org/zbh/en/news/) около 3000 компании от 127 държави взеха участие, като генерираната сума от предварително сключените договори се оценява на $70.72 милиарда. В изложението участваха 281 компании от класацията Fortune Global 500. Площта отделена за бизнес целите се равнява на 366 хиляди кв. м. Онлайн изложението позволи на 58 държави да представят своите постижения, водещите си индустрии, туристически атракции и други, като уебстраниците на държавите бяха посетени от 58 милиона потребители.

Гърция, Полша, Сърбия и Унгария бяха единствените страни от ЦИЕ, които участваха със свои национални павилиони. Български стоки бяха изложени на щанда на Европейския съюз, в т.ч. вино с вкус на рози и натурални сокове.

Дигиталната икономика, която се равнява на около 6 трилиона долара или 38.6% от брутния вътрешен продукт на Китай,  бе ключова тема по време на Изложението. Според организаторите, участието в Изложението помага на чуждестранните фирми да разберат националните принципи и цели на Китай, тъй като събитието предлага задълбочен преглед на ключови национални инициативи посредством множество форуми и дискусионни сесии, чрез които се свързват вносители и износители.