/ Среща на д-р Станишев с делегация от Министерството на търговията на КНР

Принтирай

На 31 май 2024 г. д-р Момчил Станишев, директор на ЦНСССКЦИЕ, се срещна с делегация от отдел „Електронна търговия и информатизация“ към Министерството на търговията на КНР в състав: г-н Уан Пънфей, заместник генерален директор; г-жа Циу Йенлей, директор; г-н Гао Шенхан, заместник-директор. Те бяха придружавани от г-жа Син Линлин, трети секретар в Посолството на КНР в Република България. Срещата се проведе в офиса на ЦНСССКЦИЕ.

По време на разговора д-р Станишев представи пред делегацията основни аспекти от дейността на ЦНСССКЦИЕ. Той отбеляза, че в скоро време предстои откриване на нов Постоянен павилион в гр. Нинбо. В павилиона ще бъдат изложени продукти от държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), като те могат също така да бъдат представени пред китайската аудитория и чрез онлайн платформи. Д-р Станишев посочи, че темата за електронна търговия е важен аспект за България и ЦИЕ, като подчерта, че интернет услугите в България са едни от най-бързите в Европа.

Представителите на Министерството на търговията на КНР представиха разнообразни инициативи на Китай в областта на електронната търговия, както и актуалното състояние на международното сътрудничество, което  Китай развива с други държави в тази област.

От страна на китайските гости беше отбелязано, че двустранната електронна търговия е достигнала равнище от 120 млн. щ.д., както и че много продукти от страните от ЦИЕ достигат китайския пазар чрез онлайн продажби. Те споделиха, че Китай е най-големият пазар за продажби на дребно в света. През изминалата година броят на заетите в сферата на електронната търговия в Китай е достигнал 70 млн. души.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за използване каналите на електронната търговия с цел промоция на продуктите от държавите от ЦИЕ в Китай, както и перспективни области за сътрудничество с КНР в областта на електронната търговия. Директорът на ЦНСССКЦИЕ също така представи информация за забавени или замразени процедури, като отправи призив към китайската страна за ускоряване на процеса по подписване на протоколите за одобряване износа на български хранителни продукти в Китай.

Делегацията от Министерството на търговия предостави информация за Глобално изложение за дигитална търговия (Global Digital Trade Expo), организирано ежегодно в Китай. Третото издание на изложението ще се проведе в китайския град Ханджоу, провинция Джъдзян, в периода 25-29 септември 2024 г.

На китайските гости бяха показани продукти от ЦИЕ, изложени в Демонстрационния павилион на ЦНСССКЦИЕ в София.