/ ЦНСССКЦИЕ взе участие в международното изложение DETROP-HELEXPO в Солун

Принтирай

В периода 18-20 февруари 2023 г. Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа  (ЦНСССКЦИЕ) участва със свой собствен щанд по време на Международното изложение за храни и напитки Детроп-Хелекспо. На щанда на ЦНСССКЦИЕ се включиха пет компании от хранително-вкусовия сектор, сред които производители на мед, вино, бира, деликатеси. На изложението участваха близо 400 изложители, а участниците бяха над 25 000.

Екипът на ЦНСССКЦИЕ по време на изложението е в състав д-р Момчил Станишев, директор, г-н Венислав Емилов и г-н Калоян Ненчев, експерти.  В рамките на изложението се проведоха десетки срещи с представители на бизнеса, браншови асоциации, производители и търговци  от страните от региона на Централна и Източна Европа. По време на срещите Директорът на ЦНСССКЦИЕ, д-р Момчил Станишев, запозна изложителите с дейностите и възможностите, които предоставя Центъра на бизнеса. Бяха обсъдени бъдещи възможности за сътрудничество и популяризация на проекта „Акселераторска програма за стартиращи предприятия в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа“, който ще се проведе в периода 27.03-01.04. 2023 г. в София Тех Парк.

Представителите на ЦНСССКЦИЕ посетиха и се запознаха с местната хранително-вкусова промишленост в паралелни събития като Detrop Bites и 12th International Culinary Competition. На тези събития професионалисти от сектора проведоха дегустации на продукти като зехтин, леща, паста, зелен фасул и други. Беше обсъдено развитието в хранителния сектор, очакванията на потребителите, популяризацията на местната промишленост, иновациите в областта, както и представянето на добри практики. Отделно от това срещите предоставиха възможност за запознаване със спецификите в местното производство в различни страни. Освен павилиони на различни компании, държави и региони, Детроп-Хелекспо предлага богата програма, сред която бяха включени презентации от водещи експерти и специалисти в областта на селското стопанство, академичните среди и бизнеса. Акцентът им беше върху бъдещето на технологиите за подготовка на храни и продукти, както и новите възможни тенденции в сектора. В програмата на изложението всекидневно са включени събития от  кулинарен характер, в .т.ч. демонстрации на живо, подготовка на продукти и тяхната обработка.