/ Киноклуб на ЦНСССКЦИЕ в Пловдив стартира с първа прожекция на 16 април

Принтирай

На 16 април в Демонстрационна зона на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа в Аграрен унивеситет – Пловдив, ЦНСССКЦИЕ стартира успешно своя нов проект „Киноклуб“.
Първата прожекция в Киноклуба на ЦНСССКЦИЕ беше китайският филм: „Китай от птичи поглед“ („China From Above“, 2024). Филмът представи на зрителите величествената природа и богатата култура и традиции на Китай. Посетителите в Демонстрационната зона имаха възможността да се запознаят и с модерното икономическо развитие на страната.
По време на официалния старт на Киноклуба присъстваха студенти и преподаватели от Аграрен университет-Пловдив, като от китайска страна гости бяха проф. Тиен Уънли, заместник-директор на Института по изследвания в областта на пчеларството и д-р Уан Кай, заместник научен сътрудник в същия институт, който е базиран в Пекин.
Филмовите прожекции се провеждат с цел запознаване на студенти, ученици и преподаватели от учебни заведения, както и широката аудитория в гр. Пловдив с филми на земеделска тематика, вино производство, кулинария, в т.ч. филмови продукции от България, Китай и държавите от ЦИЕ, които представят на публиката културата и традициите на всяка държава от Инициативата за сътрудничество между Китай и ЦИЕ, както и от други страни.
Следващото издание на Киноклуба в Демонстрационната зона на Центъра в гр. Пловдив ще бъде на 24 април, сряда, от 17:00 ч, като ще бъде прожектиран китайския филм „The new stories of Zhejiang“ (2024).