/ Делегация от Института по изследвания в областта на пчеларството към Китайската академия за селскостопански науки посети офиса на ЦНСССКЦИЕ

Принтирай

На 15 април 2024 г. в офиса на ЦНСССКЦИЕ директорът на ЦНСССКЦИЕ д-р Момчил Станишев проведе среща с китайска делегация от Института по изследвания в областта на пчеларството към Китайската академия за селскостопански науки. В срещата взеха участие и български компании – производители на пчелен мед и пчелни продукти.

От китайска страна на срещата присъстваха: проф. Тиен Уънли, заместник-директор на Института по изследвания в областта на пчеларството, д-р Уан Кай, заместник научен сътрудник в същия институт, както и г-н Хъ Дзие, първи секретар в Посолството на КНР в София с ресор сътрудничество в областта на селското стопанство.

По време на срещата директорът на ЦНСССКЦИЕ д-р Станишев представи дейността на ЦНСССКЦИЕ, включително: Демонстрационната зона на Центъра в гр. Пловдив и Логистичния хъб в  гр. Пловдив, където са изложени храни, напитки и селскостопански продукти от ЦИЕ; инициативата за киновечери с тематика земеделие и храни, които ЦНСССКЦИЕ организира тази година в Демонстрационната зона; дейности на ЦНСССКЦИЕ в гр. Пловдив; както и офиса за връзка в гр. Нинбо и предстоящото откриване на нов Постоянен павилион към ЦНСССКЦИЕ в гр. Нинбо. Д-р Станишев отбеляза, че подобно на КНР, България също разполага със своя изследователска институция в областта на селското стопанство – Селскостопанската академия. Той предложи на китайската делегация да разгледа Демонстрационната зона в гр. Пловдив, както и да присъства на първото издание на киновечерите, организирани от ЦНСССКЦИЕ.

Д-р Станишев подчерта, че България е производител на пчелен мед с високо качество и че българските компании са в състояние да предложат някои уникални продукти. Той посочи, че българският мед може да бъде използван в различни форми, включително в десерти и в други комбинации.

Китайските гости информираха, че КНР разполага с най-многобройните колонии пчелни семейства в света – общо над 10 милиона. Те отбелязаха, че тяхната цел е да се запознаят с възможностите и особеностите на пчеларството в България и изразиха интерес към научно и изследователско сътрудничество с България в тази сфера. Също така, предложиха съдействие за установяване на контакти между български и китайски компании с цел подпомагане на износа и вноса на пчелен мед, както и представяне на китайски производители на оборудване за сектор пчеларство. Според тях, на вътрешния китайски пазар се наблюдава високо търсене на пчелен мед и България би могла да изнася такива продукти за Китай.

В рамките на дискусията бяха обсъдени възможности за установяване на връзки с български компании-производители. Присъстващите на срещата български производители представиха своята дейност, както и разнообразна гама от продукти, включващи биопродукция, пчелен мед с аромати на цветя и различни подправки, мед с чили, мед от липа и акация, полифлорен мед, продукти от прополис, пчелно млечице, крема мед, продукт, комбиниращ шоколад и мед, и др. Българските производители подчертаха, че нашият мед е в състояние да предложи на потребителите в Китай някои неповторими аромати, като например липа, лавандула и кориандър. Китайските гости, които дегустираха опаковки, предоставени от българските производители, бяха впечатлени от богатото разнообразие и от новаторството на българските пчелни продукти.

На китайската делегация бяха показани и мостри на храни и напитки от страните от Централна и Източна Европа, изложени в Демонстрационния павилион на ЦНСССКЦИЕ в София.