/ Директорът на ЦНСССКЦИЕ д-р Момчил Станишев се срещна с директора на Китайски културен център г-н Хон Хай

Принтирай

На 7-ми юли се проведе двустранна среща между представители от Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа с представители на Китайски културен център в София.


По време на срещата бяха дискутирани възможностите за засилване на сътрудничеството в областта на селското стопанство, търговските отношения, културния и образователен обмен между страните от ЦИЕ и Китай.

Директорът на ЦНСССКЦИЕ, д-р Момчил Станишев, запозна гостите с дейността, активните инициативи и програми, които се планира да се осъществят до края на годината. Акцент беше поставен на предстоящата Международна научно-практическа конференция по повод 10 години от създаването на Инициативата 16+1, която ще се проведе на 4 и 5 ноември в София. Г-н Хон Хай, Директор на Китайски културен център в София, потвърди интереса на китайската страна за участие в Конференцията, като беше изявено желание за включване в секцията посветена на образователния и културен обмен между страните.

Възможностите за реализирането на кулинарни проекти и фестивал в тази насока, както и развитието на винен туризъм в България и региона, който би представлявал интерес за китайския турист, бяха също така дискутирани.

В срещата взе участие и г-н Майкъл Чен, Председател на Балканската търговска и инвестиционна камара, с който бяха обсъдени перспективите за младите предприемачи от България и Китай в областта на селското стопанство и електронната търговия.

Г-н Хон Хай, който също така е и Главен представител на гр. Нинбо за България,  представи възможностите за търговия на различни селскостопански стоки, храни и напитки, както и електроника. Бяха обсъдени нови идеи за подобряване на търговско-икономическите връзки между България и Китай, като беше разгледана и възможността за организиране на бизнес делегация от сектор селско стопанство, която да посети гр. Нинбо.

Страните потвърдиха желанието си за зачестяване на двустранните уебинари, B2B форуми и засилване на културните връзки в рамките на Инициативата 16+1.