/ Директорът на ЦНСССКЦИЕ прие делегация от Китайската академия за социални науки, която посети Демонстрационна зона на сътрудничество в земеделието в Пловдив

Принтирай

На 11 октомври делегация от Института за европейски изследвания при Китайската академия за социални науки (CASS) посети  Демонстрационна зона на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа на ЦНСССКЦИЕ в Аграрен университет – Пловдив.

Китайската делегация е в състав: проф. Kong Tianping, Jia Ruixia, Zhang Chenyang, Chen Siyang и Han Meng, изследователи в Института за европейски изследвания. Посещението се реализира в сътрудничество с Института за държавата и правото при Българска академия на науките и проф. Ирена Илиева, директор на Института.

В рамките на визитата, гостите от Пекин се запознаха с дейността и основните проекти на ЦНСССКЦИЕ, като д-р Момчил Станишев, директор на ЦНСССКЦИЕ, показа Демонстрационната зона на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ, както и Логистичен хъб и Павилион за електронна търговия със селскостопански продукти в Тракия Икономическа Зона. Делегацията разгледа и Luban Workshop в Аграрен Университет-Пловдив, който е съвместен българо-китайски проект, чиято цел е поощряване на сътрудничеството между университетите и бизнеса в областта на земеделието.

Китайската делегация проведе и срещи в Аграрен университет-Пловдив с проф. д-р Светла Янчева, заместник-ректор по международната дейност; доц. д-р Боряна Иванова, заместник-ректор по учебната дейност, както и с доц. д-р Димо Атанасов, декан на Факултета по икономика. На срещата присъства и доц. Атанас Владиков, експерт по международни отношения от ПУ „Паисий Хилендарски“.

В рамките на срещата проф. Янчева представи историята на Аграрен универсистет, основните направления и изучавани дисциплини, както и международните партньори, като обясни и за реализираните научно-практически проекти.

От своя страна д-р Станишев разказа за основните инициативи и проекти на ЦНСССКЦИЕ, сътрудничеството с академичните и бизнес среди в Китай, като обърна специално внимание на симпозиума, организиран от Института за европейски изследвания при Китайската академия за социални науки, посветен на мозъчните тръстове във формата Китай-ЦИЕ.

Гостите от своя страна благодариха за гостоприемството и представянията на Аграрен университет – Пловдив и ЦНСССКЦИЕ. Делегацията изрази задоволство от проведения общ симпозиум през октомври 2021 г., като отбеляза важната роля на ЦНСССКЦИЕ в развитието на отношенията ЦИЕ-Китай.

Проф. Илиева отбеляза доброто сътрудничество с ЦНСССКЦИЕ и успешно проведената Международна конференция по случай отбелязване на 10 годишнината от Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ. Домакините от Аграрен универстет-Пловдив представиха кратко видео за Университета, докато директорът на ЦНСССКЦИЕ презентира Акселераторската програма за стартъпи в земеделието между държавите от ЦИЕ и Китай.