/ ЦНСССКЦИЕ организира успешно пилотното издание на Акселераторска програма за стартъпи в селското стопанство

Принтирай

В периода 27.03 – 01.04.2023 г. се реализира пилотният проект ,,Акселераторска програма за стартиращи предприятия в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа“, който се проведе в София Тех Парк, България.

В рамките на периода за кандидатстване бяха получени 42 кандидатури за участие в Акселераторската програма от общо 11 държави-участнички (Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Китай, Полша, Румъния, Сърбия, Хърватия, Унгария и Черна гора) в рамките на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Международно жури допусна до участие, въз основата на предварително изготвени Методология и критерии, 20 стартиращи компании от 8 държави (Албания, България, Гърция, Китай, Сърбия, Хърватия, Унгария и Черна гора).

През седмицата на Акселератора участниците имаха възможността да се срещнат, работят и сътрудничат с ментори и лектори от академичните и бизнес средите от ЦИЕ и Китай.

Акселератора предостави възможност за обмяна на опит и разширяване на контактите със сходни организации, както и обогатяване на познанията на стартиращите фирми в различни аспекти, свързани с тяхното бизнес развитие.

Част от темите на семинарите и лекциите по време на Акселератора засегнаха теми, като:  

  • Въведение в модерното селско стопанство;
  • Маркетинг стратегии;
  • Човешки капитал;
  • Презентационни умения; 
  • Лидерство;
  • Бизнес планиране и моделиране;
  • Възможности за допълнително финансиране и др.

Финалистите имаха възможност да посетят научни лаборатории и изследователски центрове в София.

По време на Финалния ден на 1 април участниците представиха своите иновативни проекти и решения в сферата на земеделието и свързаните сектори пред международно жури, което след таен вот взе решение и награди следните участници:

  • Награда за първо място и чек за 25 000 евро връчи г-н Набил Ганджи, Заместник регионален представител за Европа и Централна Азия, ФАО – ООН, на Lam`on (Bulgaria);
  • Награда за второ място и чек за 15 000 евро връчи Н.Пр. Дун Сяодзюн, Посланик на Китайска народна република в България, на Farm B digital agriculture (Greece); 
  • Награда за трето място и чек за 10 000 евро връчи д-р Момчил Станишев, директор на Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, на Bioreaction.tech (Hungary).

Сред официалните гости бяха и представители на дипломатически мисии от ЦИЕ, както и гости от научните и бизнес средите от ЦИЕ и Китай.

Специалните гости на ЦНСССКЦИЕ за събитието, г-н Набил Ганджи, Заместник регионален представител за Европа и Централна Азия, ФАО – ООН и Н.Пр. Дун Сяодзюн, Посланик на Китай в България, както и Директорът на ЦНСССКЦИЕ, изразиха своята готовност и се обединиха около тезата, че след успешното провеждане на първото издание на Акселератора,  е важно инициативата да се превърне в ежегодна и да събира млади, креативни и предприемчиви хора в селското стопанство.

Заключителното събитие на 1 април се предаваше онлайн чрез ZOOM (за зрители от Китай) и YouTube (за зрители от ЦИЕ).

Финалният ден от състезанието може да наблюдавате в нашият You Tube канал:

https://www.youtube.com/@apaccceec2238/streams