/ 14 български компании представи ЦНСССКЦИЕ на Първото Китай – Централна и Източна Европа изложение в Нинбо

Принтирай

Мостри на български селскостопански производители участваха в Първото Китай – Централна и Източна Европа изложение и Международния панаир за потребителски стоки (The First China-CEEC Expo & International Consumer Goods Fair), провело се от 8-и до 12-и юни в гр. Нинбо.

Изложбата се провежда традиционно всяка година и е продължение на проведената на 26 ноември 2013 г. в гр. Букурещ, Румъния, среща на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Организацията на проявите е заложена в приетите по време на срещата „Насоки за развитие на сътрудничество между Китай и ЦИЕ”. Целта на изложението е да запознае китайските деловите среди с продукцията от страните от Централна и Източна Европа, с възможностите за взаимни инвестиции, коопериране, технологично сътрудничество и търговия. Изложбата се стреми да изгради качествена платформа за икономическото и търговско сътрудничество между ЦИЕ и Китай.

Във връзка с инициатива на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) за събиране на мостри от български производители за участие в Първото Китай – Централна и Източна Европа изложение и Международния панаир за потребителски стоки, в изложението взеха участие 14 български фирми, произвеждащи чай, храни и напитки. За първи път в родината на зеления и черния чай стъпиха мурсалският чай, българското глухарче, шипка, липа, лайка, смрадлика, мечо грозде, турта, мащерка, подбел, котешка стъпка, както и добре познатите лавандула, неоспоримата със славата си роза, козметични продукти с розово масло и шафран, натурални масла, слънчогледово олио и белен слънчоглед, солети с лимец, вино и разнообразни безалкохолни напитки.

 1. АЛЕКС 1977 ООД. – фирмата е специализирана в производството на козметика с екстракт от охлюви
 2. ЗОРНИЦА КЪМПЪНИ ЕООД. – специализирана в производството на козметика с розова вода и масло.
 3. ХЕЛТИ ОЙЛС ООД. – специализирана в производството на 100% натурални етерични студенопресовани масла и ексфолианти.
 4. АКТИВ ПРОТЕКТ КОЗМЕТИКС ООД. – специализирана в производството на козметика.
 5. ЗК ЕДИНСТВО – Земеделската кооперация е специализирана в производството на белен слънчоглед и слънчогледово олио.
 6. ВМ ПРО СИНЕРДЖИ ООД. – специализирана в производството на солети от лимец.
 7. HBH-БИЛКИ ЗА КРАСОТА И ЗДРАВЕ ООД. – специализирана в производството на билкови чайове.
 8. НОВА ТРЕЙД ООД. – Фирмата е специализирана в производството на безалкохолни, газирани и енергийни напитки
 9. ССБ МАРКЕТИНГ И МЕНИДЖМЪНТ ООД. – производството на хранителни добавки, чайове, напитки и козметика.
 10. БЕНКОМЕРС ООД. – специализирана в производството на безалкохолни напитки
 11. БЪЗЗЗ ДРИНКС ООД. – специализирана в производството на напитки (сироп от цвят и плод от бъз).
 12. РИМ ГРУП КО ООД. – компанията е специализирана в производството и търговията с премиум хранителни продукти от българска роза.
 13. ФОРТУНА БЪЛГАРИЯ ЕООД. – специализирана в производството на билкови чайове
 14. ЕН ВИ ХЕЛТ ЕООД произвежда мурсалски чай (Sideritis scardica) в Родопите, България. Компанията може да осигури около 250 кг сух продукт.

Васил Гелев, директор на ЦНСССКЦИЕ, проведе редица B2B срещи, със заинтересовани към българските продукти китайски дистрибутори, закупчици, представители на големи хранителни вериги, супермаркети и платформи. Създадени бяха редица контакти и нови възможности за родните производители.

След края на експото, мостри на продуктите на българските фирми бяха изложени в експозиционната зала „Павилион 17+1“ към офиса за връзки на ЦНСССКЦИЕ в Младежкия иновационен център Китай (Нинбо) – Централна и Източна Европа.

В рамките на петте дни на изложението бяха представени и продукти, изработени от студентите, следващи аграрна икономика в Аграрния университет – Пловдив. Младите предприемачи разработиха творчески проект за създаване на собствен продукт. Центърът ги снабди с литература за предприемачество, мениджмънт, електронна търговия. Предоставени им бяха проекти за най-разнообразни опаковки и кутии от Китай. Те сами трябваше да решат какъв, създаден от тях и съобразен с всички изисквания на китайската страна продукт, ще сложат в тези кутии, за да бъде експортирана стоката им в КНР. Студентите, под ръководството на Васил Гелев и доц. д-р Светла Янчева подготвят и маркетингова стратегия за създадения от тях продукт, който ще бъде достъпен и на електронната платформа на ЦНСССКЦИЕ.

Първото Китай – Централна и Източна Европа изложение и Международния панаир за потребителски стоки (The First China-CEEC Expo & International Consumer Goods Fair) се организира под патронажа на Министерство на търговията на Китай, Общинското правителство на гр. Нинбо и Правителството на провинция Джъдзян, Китай.