/ ЦНСССКЦИЕ откри съвместен офис за електронна търговия с Шънджън Крос-Бордър И-Комерс Асосиейшън

Принтирай

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и китайският му колега Хан Чанфу откриха Офис за контакти на асоциация  Шънджън Крос-Бордър И-Комерс (Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association), намиращ се в Тракия икономическа зона (ТИЗ), Пловдив. Офисът ще обслужва логистичня център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти в страните от инициативата „16+1“. Платформата дава възможност за електронна търговия между Китай и страните от Централна и Източна Европа, и Западните балкани.

„Платформата гарантира свързаност между юридическите лица и правителствата.  Това е бърз, сигурен и удобен начин за свързаност. Даваме възможност на производителите да публикуват своите продукти и посредством изградената свързаност за реална търговия B2B и B2C“, заяви Васил Гелев, изпълнителен директор на ЦНСССКЦИЕ.

По време на откриването китайският министър на земеделието и въпросите на селските райони подчерта високото качество на българските вина. „Освен вино, България би могла да изнася и лозови насаждения“, допълни министър Хан.

„България има чудесни продукти и се радваме, че сега те ще имат още по-добър достъп до китайския пазар“, подчерта министър Румен Порожанов.

На 24 ноември 2017 г., в Тракия икономическа зона – Пловдив, беше открит първият „16+1 Логистичен център за електронна търговия и Павилион за селскостопански и други продукти“ – България. Той  ще координира и насърчава успешната реализация на проекта между участниците. На територия от над 10 дка ще бъде изградена нова инфраструктура, в това число търговски и складови площи, както и административни помещения за осъществяване на търговски операции.

ЦНСССКЦИЕ работи активно за развитието и разширяването на многостранното сътрудничество в областта на селското стопанство и храните във формата 16+1 чрез конкретни проекти, платформи и инициативи.

По време на Третата среща на Работната група за земеделско сътрудничество между Китай и България, провела се на 28 май 2018 г. в София, китайската страна оцени специалната роля на България в насърчаването на многостранното сътрудничество в областта на селското стопанство и храните. Третата среща беше председателствана съвместно от Хан Чанфу, министър на земеделието и селските райони на Китайската народна република, и министъра на земеделието, храните и горите на Република България Румен Порожанов. Българската страна изрази благодарността си към Китай за категоричната подкрепа в създаването и последвалата подкрепа към ЦНСССКЦИЕ и приветства назначаването на земеделски дипломат в посолството на КНР в България.

И двете страни споделиха, че създаването на демонстрационна зона е ефективна мярка за задълбочаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ и изразиха задоволство от напредъка в нейното развитие. Страните вярват, че трансграничната електронна търговия е значим подход за популяризиране на селскостопанската продукция. Страните са готови да подкрепят съвместните логистични и изложбени центрове между Китай и страните от ЦИЕ чрез правителствата, предоставяйки насоки и благоприятни условия за развитие. По време на срещата китайската страна информира, че е създала безплатен изложбен център за селскостопански продукти от Китай и страните от ЦИЕ в зоната на пристанище Йентиен, гр. Шънджън, КНР и приветства представянето на селскостопански продукти от България.