/ ЦНСССКЦИЕ отбеляза 10 години от създаването на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа

Принтирай

В периода 4-5 ноември 2022 г. ЦНСССКЦИЕ организира Международна научно-практическа конференция  ,,10 години сътрудничество, обмен и свързаност между Китай и страните от ЦИЕ“, която се проведе в Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Конференцията бе организирана съвместно със Стопанския факултет,  Факултета по класически и нови филологии, Философския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Селскостопанската академия в гр. София, Института за държавата и правото към Българската академия на науките и Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Република България.

По време на откриващата сесия на Конференцията в Аулата на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски” изказвания направиха проф. Мария Стойчева, заместник ректор на Софийски университет и председател на Научния комитет; д-р Момчил Станишев, директор на ЦНСССКЦИЕ и председател на Организационния комитет; Н. Пр. Степан Месич, Президент на Хърватия (2000-2010); г-н Георги Събев, Заместник-министър на земеделието на Република България; Н. Пр. Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в Република България; г-н Григор Порожанов, бивш посланик на Република България в КНР; г-н Димитриос Михас, пълномощен министър, Посолство на Гърция в София; г-жа Ливия Чиву, съветник към Министерство на земеделието на Румъния; проф. Боян Лалич, Директор на Serbia Belt and Road Research Institute, както и д-р Валентин Катранджиев, Дипломатически институт към Министерство на външните работи на Република България.

В конференцията взеха участие дипломати и представители от дипломатическите мисии на държави от Централна и Източна Европа, базирани в гр. София.

За конференцията бяха получени 51 абстракти, подадени от 65 автори и съавтори от 12 държави от Инициативата. Конференцията се предаваше на живо в Централна и Източна Европа (2500 зрители), посредством YouTube и Китай (5000 зрители), чрез Zoom.

Специална сесия беше отделена на добрите практики и бизнес истории в рамките на Инициативата, като бяха представени презентации от Винпром Свищов, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, стартъп компанията ONDO и Tablespoon.

Конференцията обхвана следните изследователски области: икономическо развитие на страните от Инициативата през последното десетилетие; сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ; приложни изследвания в областта на правото, както и образователен и културен обмен между страните от ЦИЕ и Китай.

По време на конференцията беше направен преглед на сътрудничеството за изминалото десетилетие между държавите от ЦИЕ и Китай, което улеснява свързаността, развитието и инвестициите между държавите-членки. Сред споделените послания по време на конференцията бяха необходимостта от продължаване на доброто сътрудничество в рамките на Инициативата, насърчаване на търговските отношения и образователния обмен.

Н. Пр. Степан Месич (Президент на Хърватия 2000-2010 г.) поздрави всички взели участие в Международната конференция и отбеляза, че към настоящия момент се наблюдават и процеси на сближаване между Механизма на сътрудничеството между Китай и ЦИЕ и  инициативата „Един пояс, един път“ (Belt and Road Initiative), които протичат много ефективно, като е изградено здраво сътрудничество във всички области, чрез което има огромен потенциал за превъзмогване на предизвикателствата, които са на дневен ред.

Сред останалите акценти бяха, че последното десетилетие е доказателство че разстоянието няма значение, когато страните желаят да работят заедно за постигане на общи цели, като сътрудничеството довежда до увеличаване на търговията, академичния и културен обмен, което от своя страна създава по-дълбоки връзки между обществата, които са част от Инициативата за сътрудничество.

Участниците във форума изразиха своята благодарност за предоставената от страна на организаторите възможност да представят своите научни разработки и добри практики в рамките на двудневната конференция.

Презентациите от конференцията ще бъдат качени на страницата на ЦНСССКЦИЕ в меню Конференция 16+1, като пълните доклади от Конференцията ще бъдат публикувани в научни журнали по съответните тематични направления.