/ Откриване на Luban Workshop в Аграрния университет в Пловдив

Принтирай

На 15 октомври 2021 г. в Аграрния университет – Пловдив се проведе официално откриване на Luban Workshop – съвместен българо-китайски проект, чиято цел е поощряване на сътрудничеството между университетите и бизнеса в областта на земеделието между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Проявата е в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ за активизиране на международнoто сътрудничество в областта на селското стопанство, откриването и насърчаване на таланти.

В Аграрния университет е изградена и съвременна база за професионално и практическо обучение, разработени са учебни програми с иновативно съдържание, като е осигурена и учебна литература.

Откриването се проведе синхронно в България и Китай чрез директна онлайн връзка.

Видео-приветствие към участниците отправи проф. д-р Христо Бозуков – министър на земеделието, храните и горите на Република България. По време на официалното събитие обръщения направиха и проф. д-р Христина Янчева, ректор на Аграрен университет-Пловдив, Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн – Посланик на КНР в София и г-н Величко Родопски, заместник-кмет на община Пловдив.

В своето видеообръщение проф. д-р Христо Бозуков заяви, че този проект осигурява съвременно техническо и професионално образование, насърчава реформите в образованието и засилва сътрудничеството между професионалните училища в световен мащаб.

Ректорът на Аграрен университет проф. д-р Христина Янчева подчерта, че китайската страна се интересува от екологично отглеждане на ябълки, като има финансиран проект в тази насока.

В събитието по откриване на Luban Workshop участие взе и д-р Момчил Станишев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. В интервю за радио Пловдив той подчерта, че България активно си сътрудничи с Китай за осъществяване на инициативите „Един пояс, един път” и Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Добър пример в тази насока е проектът на ЦНСССКЦИЕ – „Демонстрационната зона на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа“, който е нов развоен начин за сътрудничество в областта на технологиите в селското стопанство между Китай и регионалните партньори и играе много важна роля за насърчаване на развитието на селското стопанство. В допълнение, д-р Станишев изрази готовността на ЦНСССКЦИЕ за подкрепа за диалог и сътрудничество с партньорите по проекта Luban Workshop.

Сред гостите бяха и представители  на Китайската търговска камара в България, студенти и медии.