/ Икономическо-търговското сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ се увеличава въпреки пандемията

Принтирай

Източник: https://m.24chasa.bg/novini/article/9815463

© www.24chasa.bg

Снимка: Радио Китай

Неотдавна Карел Павличек, коментатор в чешкия уебсайт ac24.cz даде интервю за Китайската медийна група, в което каза, че икономически-търговският обмен между Китай и страните от Централна и Източна Европа се увеличава, въпреки тенденцията за спад на световната икономика, съобщава Радио Китай.

„Пандемията от COVID-19 парализира международните инвестиционни дейности. Обаче двупосочните инвестиции между Китай и страните от ЦИЕ се увеличиха. Те засягат сферите за производство на автомобилни части, химическата промишленост, домашните електроуреди, логистиката, рудодобива и други. Нисковъглеродната промишленост, фармацевтиката, новите енергийни източници са приоритет в инвестициите“, обясни Павличек.

През 2020 г. Китайски компании са сключили със страните от ЦИЕ транзакции за инфраструктура на стойност 5,4 милиарда щатски долара, което е увеличение с 34,6 % на годишна база. Данните на платформата за електронна търговия DHgate показват, че от април 2020 г. насам продажбите на китайски домашни електроуреди за страните от ЦИЕ чрез тази платформа са се увеличили 300 пъти. Внасяните от някои страни от ЦИЕ в Китай продукти се радват на засилен интерес сред китайските потрабители.