/ Делегация от провинция Шънси се запозна с логистичния хъб и павилиона на ЦНСССКЦИЕ в Пловдив

Принтирай

Делегация от китайската провинция Шънси, водена от вицегубернатора на местното правителство Уей Дзъндзюн, посрещна директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) Васил Гелев. На 15 януари той запозна гостите с „16+1 Логистичен хъб за електронна търговия и Павилион за селскостопански и други продукти” в Пловдив и представи електронната платформа за консолидиране на производители от Китай и страните от ЦИЕ www.16plus1cloud.org.

Обсъдена беше възможността за изграждане на партньорски логистичен хъб и на територията на най-големия град в провинция Шънси – Сиан, считан за начало на древния Път на коприната и важен пункт в инициативата на президента на КНР Си Дзинпин „Един пояс, един път“. Васил Гелев и членовете на китайската делегация  коментираха и възможните преки пътища за установяване на трайни взаимоотношения между България и компании от провинция Шънси. Целта е осъществяването на реални проекти за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство във формата „16+1“.

Българската страна получи покана за участие на наши компании в ІV-ото ЕКСПО „Пътят на коприната“ и Панаир на сътрудничеството, инвестициите и търговията с Източните и Западните провинции на Китай.  Международно изложение, което ще се състои от 11 до 15 май 2019 г. организират правителствата на провинция Шанси и на община Сиан.

В срещата участва и зам.-областният управител на Пловдив Петър Петров.