/ Нови възможности за страните от Централна и Източна Европа за износ на замразени плодове за Китай

Принтирай

Главната администрация на китайските митници публикува Уведомление за изискванията за инспектиране и карантиниране на замразени плодове от Централна и Източна Европа към Китай ([2021] No.96), с което ще се позволи вносът на за замразени плодове от страните от ЦИЕ от 1-ви февруари, които отговарят на изискванията на китайските власти.

Към момента само 5 вида замразени плодове, като боровинки и ягоди, са разрешени за внос от 6 ЦИЕ страни, сред които са Полша и Литва. Според митниците, град Нинбо е внесъл 850 тона замразени плодове през първите 10 месеца от тази година, което съответства на 20.8% от всички вносни замразени плодове града. Това е увеличение от 115% спрямо същия период от миналата година.

Уведомлението се отнася за плодове, които са замразени на -18°C или по-ниска температура, и са обработени в рамките на 30 минути след премахването на обелки и костилки. Плодовете също трябва да се транспортират на -18°C, за да отговарят на китайските изисквания.

Ningbo Green-Health Pharmaceutical Co., Ltd. е компания, която произвежда хранителни добавки, здравни продукти, натурални екстракти, както и други медицински междинни стоки. Един от директорите на компанията заявява удовлетворението си от тези новини, тъй като компанията внася голяма част от суровините си от Централна и Източна Европа поради доброто качеството и конкурентните цени.

През 2019 г. страните от ЦИЕ са изнесли замразени плодове на стойност над 1 млрд. евро, от които делът на Китай е под 25 милиона евро, което е 2.34% от общия износ. Същевременно делът на страните от ЦИЕ на пазара за замразени плодове в Китай е само 8%. Уведомлението представлява възможност за фирмите от ЦИЕ да разширят дейността си на нов голям пазар, а на китайските компании да диверсифицират източниците си.