/ ЦНСССКЦИЕ честити празника „Средата на есента” !

Принтирай

Тази година китайският празник „Средата на есента“ се провежда на двадесет и първи септември. Той е втори по важност за китайците след Китайската нова година и се чества на петнадесетия ден от осмия месец от лунния календар. В навечерието на празника беше организирано събитие в Китайския културен център, на което присъстваха директорът на ЦНСССКЦИЕ д-р Момчил Станишев, както и гости от Китай и България. Съпътстващо събитие беше „Дни на провинция Дзянси“.


Програмата включваше музикални изпълнения, информационни видеа, демонстрация на китайската медицина, чаена церемония, а също и фотографска изложба на тема „Неповторимият пейзаж на живописната Дзянси“ и изложба на порцелан от Дзиндъджън. При откриването на събитието речи изнесоха Н. Пр. Дун Сяодзюн, посланик на КНР в България, г-н Хонг Хай, директор на Китайския културен център в София, г-н Йе Джянчун, губернатор на правителството на провинция Дзянси, Китай и г-н Юлиян Леков, областен управител на Софийска област. Събитието беше колоритно и събра множество хора на едно място с жив интерес към китайската култура.


Празникът „Средата на есента“ е известен още и като „Лунен празник“, защото се отбелязва по това време на годината, когато луната е най-пълна и свети най-силно. Произлиза от времето на династия Джоу (1045 г. пр. Хр. – 221 г. пр. Хр.), когато китайците са извършвали церемонии, за да почетат луната, понеже са вярвали, че това ще им донесе обилна реколта на следващата година. С времето става все по-популярен и по времето на династия Сун вече се превръща в празник.


Типично е по време на празника да се консумират храни, приготвени от сезонни плодове, като всяка съставка не е случайно подбрана, а носи символично значение. Неотменна част от празника „Средата на есента“ са прочутите „лунни кексчета“. Те могат да бъдат в кръгла форма, като така отразяват формата на луната, но се срещат и в квадратна. Върху горната им страна са отпечатани йероглифи, които означават дълголетие и щастие. Обикновено кексчетата, приготвени в Северен Китай са сладки и обратно – тези от Южен Китай са солени.