/ 640 тона шафранови луковици за Китай ще изнесе България през следващите 3 години

Принтирай

Тристранно споразумение между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ), Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти и „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко.“ ООД беше подписано днес в Ханджоу, район Сяошан, Китай.

Директорът на ЦНСССКЦИЕ Васил Гелев, Хасан Тахиров, председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти и Джу Ханлян, председател на китайската компания, се подписаха под споразумение с 3-годишен (2019-2021) план за изпълнение. Страните се договориха през 2019 г. от България за Китай да бъдат изнесени 40 тона шафранови луковици, за следващата година – 200 тона, а през 2021-а – 400 тона. Общата стойност на шафрановия минзухар, който ще бъде експортиран за КНР възлиза на 6,5 млн. евро. На церемонията по подписването присъстваха Фан Дзюн, зам.-кмет на район Сяошан, ръководството на Аграрния университет в Пловдив и учени от Джъдзянския университет.

На 18 март в гр. Ханджоу се проведе академичен форум, организиран от ЦНСССКЦИЕ, на който професори от Джъдзянския университет обмениха опит с колегите си от Аграрния университет – Пловдив и председателят на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти. Обсъдени бяха проекти на  сътрудничество между двата университета в областта на бубарството, шафрановата индустрия, електронната търговия и изграждане на съвместни лаборатории за повишаване на безопасността на храните, както и обмен на студенти.

Подписаното на 20 март 2019 г. тристранно споразумение в Китай  е резултат от Споразумението за сътрудничество в областта на шафрановата индустрия между ЦНСССКЦИЕ и компанията „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко.“ ООД.  На 31 октомври м.г. двете страни се споразумяха да работят за насърчаване на сътрудничеството и информационния обмен, за популяризиране на селското стопанство, науката и технологиите, търговията, туризма и културния обмен в областта на шафрановата индустрия.