/ Честита Лунна Нова година 2024!
/Годината на Зеления дървен дракон/

Принтирай

Екипът на ЦНСССКЦИЕ би искал да поздрави всички партньори и приятели с настъпващата на 10 февруари 2024 г. Китайска нова година, а именно – Годината на Дракона! По-конкретно, тази година се пада на Дървения дракон, а дървото като елемент символизира спокойствие, лоялност и надеждност.

Така нареченият лунно-слънчев календар, произхождащ от Китай, разчита на слънчевите, както и на лунните цикли за изчисляване на датите, като през историята е постигнал голяма популярност в цяла Азия и е в основата на 12-годишния цикъл на животните в китайския зодиак.

Както е добре известно, драконите заемат специално място в традиционния китайски фолклор, а от всички животни в зодиака само те се считат за митични животни. В китайската култура, драконът заема важно място като необикновено създание, несравнимо по талант и превъзходство, носещо благополучие. Драконът символизира власт, благородство, чест, късмет и успех. В митологията на Китай, драконите имат силата да контролират вятъра и дъжда, да летят в небето, да преобръщат реки и морета и да носят просперитет на целия свят и земеделски ползи в предишното аграрно китайско общество. Драконите се считат за могъщи талисмани, комуникиращи между небето, земята и хората, за да донесат по-благоприятно време, водещо до изобилни реколти и богатство. По тази причина, в древни времена, императорите са били считани за истински “Дракони” и “Небесни синове”, а китайският народ е бил приеман за потомци на това величествено създание.

Като най-важният празник за цял Китай, Пролетният фестивал всяка година предизвиква най-голямата годишна миграция на хора на планетата, когато милиарди хора пътуват до родните си градове за новогодишните тържества. По традиция, Китайската нова година е време за семейни събирания, изобилие от храна и шумни празненства, които продължават цели седмици. В навечерието на фестивала, всяко семейство традиционно празнува с голяма вечеря, която е считана за най-важното хранене за годината. В дрехите и декорациите се използва червеният цвят, носещ просперитет, а хората си разменят “Хонг бао” – червени пликове с пари в брой за късмет.

Други традиции, които са част от Китайската нова година до ден днешен, включват провеждане на помени, молебени на предците и древните божества за късмет и добра реколта, почистване на стаите, украсяване на къщите с червени фенери, посещаване на роднини и приятели, размяна на подаръци, окачване на вратите на калиграфия с йероглифа “Фу/福”, обозначаващ щастие/благоденствие, приготвяне на пелмени, танци на фигури на лъвове и дракони, както и пускане на фойерверки.

Поздравяваме всички за Китайската Нова година с фразата: “Син ниен хао!/新年好!”