/ С партньори и приятели лозарите от Аграрния университет в Пловдив зарязаха лозята в Брестник

Принтирай

Край Експерименталната база на Аграрния университет в Пловдив, в землището на с. Брестник, преподаватели, учени, български студенти и техни колеги от Южноафриканската република изпълниха днес ритуала по зарязване на лозята в масива на ВУЗ-а. Създаден преди 60 години след анализ на почвата и климата, на територията му сега виреят близо 400 винени и десертни сортове грозде. АУ разполага със 185 хектара учебна земеделска земя. Във винарната, построена преди половин век се съхраняват вина от над 50 сорта грозде, а годишният й капацитет е 20 000 литра. Там е една от най-големите колекции от енотечи вина на различна възраст у нас и музей, разказващ за 50-годишната история на избата.

На празника на лозаро-градинарския факултет и деня на лозаря – Трифон Зарезан, ректорът проф. д-р Христина Янчева говори за богатата лозаро-винарска история на Аграрния университет. За първи път в историята му беше избран „Цар на лозята“. Обичаят повелява той да бъде добър и щедър стопанин и късметлия, за да бъдат тежки гроздовете и да се лее руйно вино по време на царуването му. Честта се падна на гл. ас. д-р Боян Сталев. Той благодари за доверието, обеща да бъде грижовен стопанин и обясни ролята на резитбата за плододаването на лозата. „Царят“ поля с вино и светена вода лозите и пожела „колкото капки в менчето, толкова каруци с грозде тази година“.

Освен експертите от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) към МЗХГ – партньор на АУ, гости на празника бяха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев , управителят на Пловдивска област Здравко Димитров, ректори, кметове, дипломати, приятели на Аграрния университет.