/ Панаирът за продукти от ЦИЕ в условията на Ковид-19

Принтирай

Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ и тази година се присъедини в традиционно провеждащото се в град Нинбо изложение „Китай-ЦИЕ & Международен панаир на потребителските стоки“. Събитието се проведе от 8 до 12 юни в онлайн формат. ЦНСССКЦИЕ представи фирми и продукти от Централна и Източна Европа по време на B2B срещите, провели се с любезното съдействие на организаторите на изложението. Интерес за китайската страна продължават да бъдат традиционните за региона етерични масла, млечни продукти, вина, като и сушени плодове, захарни изделия и снаксове, напитки и свежи продукти.

Онлайн панаирът обедини пет основни функции – онлайн излагане на продукти, онлайн пазаруване, онлайн посредничество, онлайн обслужване и продажби. Панаирът представи 18 щанда, като на 17 от изложбените площи бяха позиционирани продукти от страните от Централна и Източна Европа и една за продукти от цял свят. Храни и напитки, продукти от първа необходимост и предмети за бита, алкохол, козметика и продукти за лична хигиена, интелигентни технологии и други бяха представени на вниманието на китайските потребители. Цялостна информация за предприятията и продуктите чрез текст, изображения, видеа, излъчвания на живо и други, позволиха на дистрибуторите да се запознаят с предлаганите стоки. 542 изложители и 2516 купувачи бяха регистриралите се на платформата за виртуално изложение и над 1643 артикула изложени онлайн.

Трансграничната електронна търговия си проправи път като фактор в глобалната търговия и се превърна в нова движеща сила за развитието на външната търговия особено сега, в условията на COVID-19.

Бидейки единствената “17+1 демонстрационна зона за икономическо и търговско сътрудничество” в Китай, Нинбо проведе четири събития по време на виртуалното изложение – онлайн панаир за потребителски стоки, серия от двустранни бизнес срещи за експортни стоки, двустранни бизнес срещи за популяризиране на електронната търговия на експортни стоки и за трансгранична електронна търговия, свързана с чуждестранни индустрии, подпомагайки разширяването на вътрешния и външния пазар на предприятията.

Програма на серията от събития на виртуалното изложение

  • Онлайн събитие под надслов „Купи заедно” на щандовете за висококачествени продукти от ЦИЕ
    На 8 юни на електронна платформа се продаваха висококачествени продукти от ЦИЕ с отстъпка при закупуването им заедно. Това онлайн събитие, осъществено със съдействието на дипломатическите представителства на страните от ЦИЕ, представи страните и техните продукти чрез предаване на живо по Интернет. В събитието от българска страна се включиха Димитър Пампулов, генерален консул на Република България в Шанхай и Костадин Джатев, втори секретар, завеждащ СТИВ (Служба по търговско-икономическите въпроси).
  • Специални събития на живо за продукти от ЦИЕ
    От онлайн панаира на продукти от ЦИЕ 2020 бяха избрани типични за страните от ЦИЕ продукти, популяризирани чрез платформи за излъчване на живо като Tencent Watch, Youbo и други, с цел повишаване на информираността на потребителите за стоките от ЦИЕ на пазара
  • Презентации на тема „Търговията между Китай и ЦИЕ”
  • Двустранни бизнес мероприятия на тема „Храни и напитки от ЦИЕ”
  • Двустранни бизнес мероприятия на тема „Алкохол от ЦИЕ”
  • Двустранни бизнес мероприятия на тема „Продукти от първа необходимост от ЦИЕ”