/ Мостри и на гръцки селскостопански продукти ще има на изложенията в Китай през 2020 г.

Принтирай

На 19 и 20 февруари екипът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа се срещна в Атина с представителите в Консултативния съвет на ЦНСССКЦИЕ на най-новия член в Инициативата 17+1 – Гърция. Разговорите с Юлия Дросину (Ioulia Drossinou) – началник, отдел по международни въпроси, дирекция по земеделска политика, документация и международни въпроси и Христос Зефиридис (Christos Zafeiridis) – държавен служител и министерски съветник се проведоха в Министерството на развитието на селските райони и храните на Република Гърция.

При обиколката на главното пристанище на южната ни съседна – Пирея, поставено сред първите десет в контейнерния трафик на Европа и основното в Източното Средиземноморие, българските експерти обсъждаха бъдещата си работа по Инициативата 17+1. В разговорите участва ръководителят по вноса в генералната дирекция „Ветеринарни услуги“ Мария Джаниу (Mary Gianniou) и специалисти от дирекция „Здравеопазване на животните“ в Министерството на развитието на селските райони и храните на Гърция. Основна тема бяха санитарният и фитосанитарният контрол и възможностите и функционалността на порт Пирея за износ от ЦИЕ към КНР.

През 2020 г. ще се организират кампании по набиране на мостри от селскостопански и други продукти, с цел представяне на производството от ЦИЕ на китайския пазар, участието на стоките в различни селскостопански изложения в Китай и в постоянната експозиция на 17+1 Павилиона към Офиса за връзки на ЦНСССКЦИЕ в гр. Нинбо.

Целта е популяризиране и на гръцките стоки, представянето им в изградените павилиони и логистични центрове в Китай и публикуването им на платформата www.16plus1cloud.org за консолидиране на селскостопански производители от Китай и страните от ЦИЕ.