/ Китайска народна република ще бъде домакин на Срещата на земеделските министри на Китай и страните от ЦИЕ

Принтирай

Китайска народна република ще бъде домакин на Срещата на земеделските министри на Китай и страните от ЦИЕ, на третото заседание на Консултативния съвет на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ, на 11-тия Агро-търговски и икономически форум за сътрудничество между Китай и ЦИЕ и на 14-тия Китай-ЦИЕ Агро-бизнес форум (CATF).

Срещите на високо равнище и форумите ще се проведат на 5-ти и 6-ти ноември в гр.Кунмин, столица на провинция Юнан,Китай. Те са много важна платформа за обмяна на опит и сътрудничество в областта на селското стопанство. Играят активна роля в укрепването на двустранните и многостранните отношения и насърчаването на прагматично сътрудничество в областта на хранителната търговия и агротехническото сътрудничество между Китай и ЦИЕ.

Агро-търговски и икономически форум за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ се провежда в продължение на вече 10 години. Форумът се е превърнал във важна платформа за селскостопански обмен и сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ и е включен в насоките от Суджоу за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ, който бе подписан през ноември 2015 г. от ръководителите на тези държави. Фокусирайки се върху темата „Иновации и зелено развитие, нови възможности за аграрната търговията и сътрудничество при инвестициите”, форумът тази година има за цел да насърчи устойчивото развитие на селското стопанство и да отвори нови перспективи за аграрно-търговско и икономическо сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ.

Среща на министрите се състоя във гр.Варшава през 2013. На нея китайската страна обяви мерки за развитие на сътрудничеството със страните от ЦИЕ, между които отпускането на специална кредитна линия в размер на 10 млрд. щ. д. за осъществяване на съвместни проекти в областта на инфраструктурата, високите и екологично чистите технологии, създаване на инвестиционен фонд, насърчаване на китайските предприятия да създават икономически и технологични зони в страните от ЦИЕ и др.През 2014 година среща се състоя и в гр.Букурещ и бе съпътствана от икономически форум, в който взеха участие над 1000 представители от страните-участнички. През 2015г. Срещата на министрите се проведе в гр.София.