/ Високотехнологична селскостопанска демонстрационна зона ще бъде част от интелигентния град край Елин Пелин

Принтирай

Високотехнологични стопанства и експериментални полета ще бъдат изградени в рамките на проекта за интелигентен град “Св. София” край Елин Пелин. Това става ясно от стратегическото тристранно споразумение, подписано по време на срещата на високо равнище 16+1 в присъствието на премиерите на 17-те държави.

На седмата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа бе подписано споразумение между Capital Concept Limited, представлявана от Д-р Чао Хонг Албърт Хунг – вицепрезидент, компанията China Construction, представлявана от Цай Кун Танг, зам. генерален мениджър, и Васил Гелев, изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Освен изграждането на високотехнологична селскостопанска демонстрационна зона, със споразумението се възлагат строителните дейности по проекта на компанията China Construction.

Демонстрационната зона в бъдещия интелигентен град ще се използва за отглеждане и селекция на нови и традиционни сортове селскостопански продукти и техники за тяхната преработка, както и за обмяна на добри практики в областта на научноизследователската и развойна дейност по отношение на селскостопанските продукти. Една от целите на тази зона ще бъде да допринесе за историческия, културен и туристически обмен между България, останалите страни от Централна и Източна Европа и Китай. За целта ще бъдат изградени 17 демонстрационни сгради, на първите етажи на които ще има национални павилиони, в които ще бъдат представени характерни селскостопански и други продукти от съответните 16+1 държави. На останалите етажи от сградите ще има информационни центрове, инвестиционни консултанти, туристически агенции.

Бъдещият комплекс „Света София“ ще включва модерен конгресен и изложбен център и редица първокласни развлекателни и бизнес площи. В конгресните зали ще се организират форуми на 17-те държави, ще има постоянни експозиции в изложбените помещения, месеци на отделните държави, фолклорни фестивали. Целта е да се събуди интереса на всеки гост да посети лично всяка от тези държави. Важен акцент ще бъде и кулинарният туризъм – в сградите ще има специални менюта “16+1” с майстор готвачи и традиционни специалитети от различните държави. Продуктите ще бъдат от сертифицирани ферми от Китай и ЦИЕ, които първоначално ще бъдат отсявани и селектирани в демонстрационните зони.