/ Посещение на Директора на ЦНСССКЦИЕ в Нинбо

Принтирай

В периода 22-24 май 2024 г. директорът на ЦНСССКЦИЕ, д-р Момчил Станишев, посети гр. Нинбо, Китай. В рамките на визитата си той се запозна с новия офис за връзки и Постоянен Павилион на ЦНСССКЦИЕ и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в Нинбо. Павилионът предстои да бъде открит тази есен и неговата функция ще бъде да се представят мостри на продукти от ЦИЕ, както и да се предоставя информация и да се оказва съдействие на производители от ЦИЕ, които искат да навлязат на китайския пазар.

Като част от визитата си в гр. Нинбо д-р Момчил Станишев се срещна и с Н.Пр. г-н Андрей Техов, посланик на Република България в Китайската народна република, както и с г-жа Ивет Николова, СТИВ-Шанхай, с които бяха дискутирани актуални теми от развитието на двустранното сътрудничество на Република България с КНР.

По време на посещението си в гр. Нинбо д-р Момчил Станишев участва и в Осмата среща на Бизнес съвета към Инициативата Китай – ЦИЕ. Срещата беше модерирана от г-н Xu Liang, заместник-генерален секретар на Китайската международна търговска камара.

Участие в откриващата церемония взеха също заместник-председателят на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия (CCPIT) г-н Mr. Chen Jian’an, кметът на Нинбо г-н Tang Feifang, г-н Wang Cheng, член на китайския комитет на Бизнес съвета, както и представители на държавите от ЦИЕ – посланиците на Босна и Херцеговина и Северна Македония в Китай, г-н Синиса Берян и г-н Сашко Насев, изпълнителният директор на китайско-румънската асоциация за насърчаване на международната търговия и икономика г-н Mihai Andritoui и представител на Полската агенция за инвестиции и търговия.

Осмата среща на Бизнес съвета включваше и дискусионна сесия, в рамките на която беше направена оценка на сътрудничеството между Китай и ЦИЕ, като бяха разгледани бъдещите възможности за развитие на партньорството.

Сесията беше модерирана от председателя на Департамента за двустранно сътрудничество на Китайската международна търговска камара, г-н Xu Jinli. Активно се включиха г-н Lin Wei, заместник-председател на CCPIT – Джъдзян, г-н Wu Yong, заместник-председател на CCPIT – Анхуей, г-н Li Peng, зам. генерален директор на Центъра за развитие и координиране на търговията към CCPIT, г-н Gao Min, зам.-председател на CCPIT – Чънду.

Държавите от ЦИЕ бяха представени от директора на ЦНСССКЦИЕ, д-р Момчил Станишев, г-н Marcin Motyka от Полската агенция за инвестиции и търговия в Китай, г-жа Йелева Грубор Стефанович – директор на шанхайския офис на Сръбската търговско-промишлена палата и г-н Jure Tomc, зам.-председател на Словенско-китайския бизнес съвет. Те разказаха накратко за особеностите на земеделския сектор във всяка една от страните – участнички в инициативата.

Д-р Момчил Станишев отправи поздравление по случай 10-годишнината от създаването на Бизнес съвета и представи актуалните проекти и дейността на ЦНСССКЦИЕ, сред които успешно провелата се Акселераторска програма за стартиращи предприятия и предстоящата Академия по предприемачество в земеделието. Директорът на ЦНСССКЦИЕ отново подчерта значението на Постоянния Павилион в Нинбо за насърчаване на търговското взаимоотношения в рамките на инициативата и покани колегите си от ЦИЕ да участват активно в идентифицирането на компании от региона, които да изпратят своите мостри за Павилиона в Нинбо.