/ Честит празник, приятели и партньори!

Принтирай

На 1 октомври е Националният празник на Китай – денят на провъзгласяването на републиката през 1949 г. От 1 октомври 2020 г. китайците са в 7-дневен отпуск, а по седем почивни дни те имат от 2000 г. насам по случай Международния ден на труда – 1 май, Китайския национален празник – 1 октомври и Китайската нова година –  Пролетния празник. По време на празничните дни туристите в страната достигаха до 200 милиона, което до м.г. означаваше пътувания при роднини и събирания на обществени места на огромни потоци от хора, а властите взимаха необходимите мерки, за да се осигури безопасността на гражданите по време на празника. За първи път Националния си празник КНР ще отбележи по време на пандемия.

По случай 71-ата годишнина от основаването на Китайската народна република, Посолството на Китай у нас кани от 19 часа на 1 октомври сънародници и приятели на  онлайн парти на страницата си във Facebook, за да бъдат отпразнувани заедно Националният празник на КНР и искреното китайско-българско приятелство. Трийсет от онлайн гостите, които се окажат късметлии, ще получат празнични сувенири.

По повод 71-ата годишнина от основаването на Китайската народна република, посолството на Китай в България  организира състезание за есе на тема „Аз и Китай“ (我与中国). Участниците споделят истории, свързани с Китай, свои преживявания в Поднебесната империя, случки при обучението си по китайски език, преживявания при комуникация с китайци, впечатления от гледане на китайски филми и културни прояви. Очаква се по време на онлайн партито на 1 октомври да бъдат обявени и имената на победителите в конкурса.

На 15-ия ден от осмия месец по Лунния календар, когато луната е пълна и светлината й е най-ярка през годината, китайците по традиция отбелязват празника Средата на есента. Тази година той се пада на 1 октомври. Лунният, или празникът на сплотеното семейство, е второто по значение празнично събитие след китайската Нова година и се отбелязва от китайските общности в целия свят, защото е част от древната култура на най-многобройния етнос в страната – хан.

На този празник се хапват лунни кексчета, които представляват малък кръгъл сладкиш, около 10 см. в диаметър, с богат и плътен пълнеж. Често лунното кексче се предлага като изискан подарък на роднини и бизнес партньори. Китайските символи за дълголетие или хармония фигурират върху традиционните лунни десерти. Поставят се още луна, цветя, лозя, заек (символ на луната). Пълнежът най-често е от боб, паста от лотосово семе, ядки, зелен чай, солени жълтъци, плодове или сушено, нарязано на конци телешко месо.

国庆节快乐!