/ Ученици в Златарица отглеждат най-скъпата подправка в света

Принтирай

Източник: в-к „Янтра ДНЕС“

Автор: Николай ВЕНКОВ

 Ученици от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство “Никола Златарски” в Златарица отглеждат скъпоценната подправка шафран. Тя се получава от цветовете на шафрановия минзухар. Той е цъфтящо през есента многогодишно растение, което е непознато в див вид. Шафранът съдържа над 150 етерични и ароматни съединения, както и много неетерични активни съставки. Това го прави високо ценен както в готварството, така и в медицината.

Идеята за засаждането и отглеждането на растението в златаришкото училище е резултат от участието на ученик от гимназията в конкурса на Министерството на земеделието и МОН – “Моето стопанство”. С помощта на своята учителка Надежда Топалова момчето прави проект, с който печели и награда. В резултат на това екипът на училището преценява, че идеята е атрактивна, тъй като никъде в област В. Търново не се отглежда шафран и решава да опита. Така в училищния парк за провеждане на практически занятия на учениците е отделен половин декар земя, на който засяват 100 кг луковици. Очаква се добивът за първата година да е около 70 грама. Предстои да се изследва дали мястото и климатичните условия ще се окажат подходящи за засаждане на разсад и през следващата година.

“17-те десетокласници, които се грижат за полето с екзотичното растение, изучават технологията за отглеждането и добиването на шафран във факултативния час по “Екологията и моето стопанство”. Нашата цел е да направим нещо ново, с което да кандидатстваме за иновативно училище. Сама по себе си тази култура е иновативна за България. Тя се отглежда на много малко места в страната. От нея се използват само трите червени близалца на цвета, които се наричат стигми. Те се отделят, без да се прекъсват, и се изсушават при точно определени температура, режим и време, при което се цели достигането на определена влага. Фирмата, от която закупихме луковиците, имаше сертификат за тях. Тя ни консултира относно целия технологичен процес и ще ни направлява при сертифицирането на нашата продукция във Франция, тъй като в България няма такава лаборатория”, каза Топалова, която е учител по теоретична подготовка в професионалната гимназия и ръководител на проекта. Тя допълни, че луковиците са засадени на 10 см дълбочина в почвата, защото това е “златната среда”. Оптималната дълбочина на засаждане е от 8 см до 15 см, като колкото по-дълбоко е засято растението, толкова по-голямо е качеството на стигмите. Ако е по на плитко, то цъфти и се размножава повече, но качеството на стигмите е по-ниско, пояснява учителката. Торенето не е с минерални торове, а с компостна маса или с торф, което допринася за екологичната чистота на това земеделие. Шафранът се бере всеки ден, рано сутрин. Стигмите се почистват и се сушат веднага, за да не се влоши тяхното качество. “Вегетационният период при шафрана е от порядъка на 50 дни. При нас поради климатичните особености и продължителното засушаване срокът се удължи. Засяхме го на 4 септември, а първата реколта прибрахме на 31 октомври, сподели Топалова.

Преди седмица ПГМСС “Никола Златарски” е одобрена по проекта “Иновации в действие” и като неиновативно училище ще гостува на Професионалната гимназия по аграрни технологии “Цанко Царковски” в Плевен. Желанието на ръководството на златаришкото школо е да бъдат обменени добри практики и опит за участие в друга програма на МОН за придобиване на статут на иновативно училище. Гимназията има възможност да си партнира и с Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ). Демонстрационната зона на Центъра към Министерството на земеделието се намира в опитните полета на Аграрния университет в Пловдив, където също се отглежда шафран. Студентите, ангажирани с този проект, могат да си сътрудничат дори с Китай чрез специално създадена за целта платформа.

“Желанието ни е в близките няколко години нашето училище да продължи да разраства своята дейност в областта на иновациите, за да дадем възможност на учениците ни да получат съвременно обучение и да бъдат конкурентни на пазара на труда”, заявиха от ръководството. Те смятат, че внедряването на нов учебен предмет като “Екологията и моето стопанство” и отглеждането на шафран са два от начините възпитаниците на гимназията да развият предприемчивост. Отговорността им да се грижат за стопанството ще ги направи по-самодисциплинирани, мотивирани за работа по специалността и уверени в собствения им успех, казаха още от екипа на гимназията.

Училище “Никола Златарски” в Златарица е основано през 1919 г. като зимно земеделско училище. През 1967 г. се преобразува в Средно професионално-техническо училище, в което учениците се обучават по специалностите “Механизатор в селското стопанство” и “Електромонтьор на селскостопанска техника”. През 1984 г. в него се разкрива специалността “Механизатор в горското стопанство”. През 2003 г. училището се преобразува в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство. В момента в него се обучават ученици по специалност “Монтьор на селскостопанска техника” и “Оператор на металообработващи машини”. Училището разполага със специално оборудвани кабинети по безопасност на движение, трактори и автомобили, селскостопански машини, компютърен кабинет и уютни класни стаи. След завършване на гимназията нейните възпитаници освен с професия излизат и с няколко категории за управление – В, Ткт, Твк, както и сертификат за работа с моторни триони и храсторези.

Линк към публикацията във в-к „Янтра ДНЕС“: https://www.dnesbg.com/obshtestvo/utchenitsi-v-zlataritsa-dobivat-nay-skapata-podpravka-v-sveta.html