Северна Македония

Принтирай

Република Северна Македония е държава без излаз на море или океан, разположена в центъра на Балканския полуостров, в югоизточна Европа. Тя е част от бивша Югославия, от която официално се отдели през 1991 г. Граничи с Косово на северозапад, на север със Сърбия, на изток с България, на юг с Гърция, а на запад с Албания. Общата й площ е 25.713 кв.км., а населението е 2.04 милиона души. Столицата на държавата е Скопие.

Северна Македония е член на Съвета на Европа. От декември 2005 г. е кандидат за членство в ЕС. Откриване на преговори за присъединяване между Северна Македония и ЕС бяха препоръчани от ЕК през октомври 2009 г. Споразумения за свободна търговия с ЕС и в много други страни, осигуряват свободен достъп на стоки, произведени в Македония до пазарите на 41 страни и 650 милиона потребители.

Земеделската площ е 12,370 кв.км или 48% от общата площ на Република Северна Македония, от които около 40% са обработваеми земи. Земеделието е от значение за националната икономика на републиката. Делът на селското стопанство в БВП е около 9% (средно за периода 2008-2013 г.), две трети от които са производство на растителни култури, а останалата част – отглеждане на добитък. Общият дял на сектора земеделие, съчетан с хранително-вкусовата промишленост, включително производство на напитки и тютюневи изделия, възлиза на 13% от БВП.

Комбинацията от континентален и средиземноморски климат, плодородната почва, дългогодишната традиция в областта на селското стопанство, правят Северна Македония един от водещите земеделски производители на качествени и вкусни продукти в района на югоизточна Европа. Северна Македония произвежда широк спектър от култури и други хранителни продукти – едни от най-конкурентните групи са зеленчуците (домати, чушки, зеле, краставици и пъпеши с годишна продукция от 900.000 тона) и плодовете (ябълки, праскови, сливи и ядки от 170.000 тона годишно), както и продукти, приготвени от преработени зеленчуци и плодове (50 000 тона годишно, произведени от 50 фабрики, които имат по-голям капацитет, позволяващ по-нататъшно увеличаване на продукцията).

Северна Македония има традиции в лозарството още от древността с висококачествени вина и изключителен потенциал за износ. Географското разположение е сравнимо с лозарските региони на Италия, Франция и Испания, като годишната продукция от 150 млн. литра е основно за износ в цял свят. Страната традиционно е износител на качествено агнешко месо и ориенталски тютюн, който се счита за най-важният експортен продукт.

Правителството на Република Северна Македония горещо приветства и оказва пълна подкрепа на чуждестранните инвеститори в македонското земеделие и хранително-вкусовия сектор, особено в производство на плодове и зеленчуци, парниковото производство (вкл. ползващо наличните в страната геотермална енергийни източници), винопроизводството, преработката на агнешко месо, птици и говеждо месо, както и производството на мед, биологични продукти и градинарство.

Министерство на земеделието, горите и водите на Република Северна Македония