/ Пилотен проект „Българо-китайска демонстрационна ферма“

Принтирай

В селото на дълголетието Момчиловци, България и Китай поставиха едно ново начало в основата, на което стои ползотворно, и взаимноизгодно сътрудничество.

Представители на Китайската фирма “Брайт Дейри”, заедно с представители на Българските институции и ЦНСССКЦИЕ положиха първата копка на пилотния проект в рамките на “16+1 Модерен селскостопански демонстрационен парк“, а именно  първата по рода си българо – китайска демонстрационна ферма за производство на кисело мляко, обединяваща високите технологии на Китай и непреходните вековни традиции на България.

По време на откриването на проекта представителите на страните уважиха една стара българска традиция а именно поставянето на капсула на времето с цел да послужи като пример за бъдещите поколения.

Събитието съвпадна с ежегодния Фестивал на киселото мляко на село Момчиловци, който тази година протича под мотото „Киселото мляко – новия път на коприната.

Работата по тази и други съвместни инициативи, като Сътрудничеството между Китай и страните от Централна Източна Европа във формат 16+1, беше определена като изключителна важна за развитието на мащабния китайски икономически, индустриален и политически проект, “Един пояс Един път”, целящ да свърже китайския с европейския пазар, като част от един контролиран, взаимноизгоден процес на световната глобализация. Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, като част от проекта “Eдин пояс, Eдин път” и инициативата 16+1, разбира, и подкрепя този стремеж на нашите китайски партньори, и оценява неговото влияние върху двустранните отношения между България, и Китай, както, и в развитието на многостранните отношения между Китай и страните от ЦИЕ.

Откриването на пилотния проект е пряко следствие на събитията развили се на 24 май 2017 г. когато Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров и Джан Таолин, Заместник-министър на земеделието на Китайската народна република подписаха съвместна декларация за създаване на Демонстрационен парк за сътрудничество в земеделието във формат „16+1“.

Тази инициатива също така бе пряко подкрепена от договореностите постигнати между Китай и България, на 25 август 2017 г. в рамките на втората среща на страните от Централна и Източна Европа на ниво министри на земеделието, на която министърът на земеделието на Китайската народна република г-н Хан Чанфу изяви пълната подкрепа на страната си за увеличаването на сътрудничеството в земеделието, сигурността на хранителните вериги и обмяната на опит, и добри практики представяйки Демонстрационния парк за сътрудничество в земеделието, който е и първия по рода си като пример. Г-н Хан Чанфу също така изрази подкрепата си за установяването на други подобни съоръжения като демонстрационни  паркове и лаборатории на територията на Централна и Източна Европа. По време на конференцията също така бе подписан Меморандум за сътрудничеството между ЦНСССКЦИЕ и Центъра за насърчаване на търговията със селскостопански продукти, към Министерство на земеделието на Китай, с цел задълбочаване на сътрудничеството в областта на земеделието между Китай и страните от Централна и Източна Европа.