Литва

Принтирай

Литва е държава в Северна Европа. Една от трите Прибалтийски страни, разположена по протежението на югоизточния бряг на Балтийско море, и граничеща на изток с Швеция и Дания. Граничи на север с Латвия, на изток и юг с Беларус, на юг с Полша, а на югозапад с Калининградска област (Руски анклав). Към 2016 г. населението на Литва е 2,89 милиона души, нейната столица и най-голям град е Вилнюс.

Литва е член на Европейския съюз, Съвета на Европа и пълноправен член в Шенгенското споразумение. Тя е също и член на Северна инвестиционна банка, и част от Северно-балтийския съюз на северните европейски държави.
Литва е сред петте държави в Европа с най-младо население (по данни от 2013 г.). През последните 20 години, Литва усилено инвестира в човешкия фактор за да изгради отлични специалисти, които владеят умело бизнеса. Литва e водеща в ЕС и пета в света по широколентов достъп до интернет и посредством това се превръща в отлично място за организации, които имат нужда от постоянна интернет връзка със света. През 2014 г. в Годишника за световна конкурентоспособност класира Литва на четвърто място в света по покриване изискванията на бизнеса по отношение на информационните и комуникационни технологии.

Литва предлага един от най-евтините цени за широколентов интернет достъп в региона на ЦИЕ.

Разположена в сърцето на Европа, Литва е само на 3 часа и дори по-малко по въздух от всички големи европейски столици, и нейните две основни летища, тези във Вилнюс и Каунас, предлагат редовни директни или с прикачане полети до основните световни бизнес дестинации. С работна ръка четири пъти по-евтина от средната в ЕС, Литва предлага най-доброто съотношение на цена и професионализъм. Офис наеми са едни от най-ниските в региона, което предполага, че Литва може да осигури една наистина конкурентна цена за развитие на бизнеса. От 2013 г. насам Литва се е изкачила с осем позиции, достигайки 11 място в класациите за улеснено стартиране на бизнес според Доклада на Световната банка.
Според информацията от 2014 г., в сектора на селското стопанство и храните в Литва са ангажирани около 166.000 души, като той дава 7,9% от БВП. Земеделските земи са на площ от приблизително 3467.600 хектара. Най-добре развито е отглеждането на култури, млекодобивния сектор, животновъдството и птицевъдството. Органичната продукция е 6% от общата земеделска. Към 2016 г. сертифицираните като екологични селски стопанства в Литва наброяват 2.662.