/ В София се откри първа среща на кметовете от страните от Централна и Източна Европа от формат 16+1

Принтирай

София. В София се откри първа среща на кметовете от страните от Централна и Източна Европа от формат 16+1. Събитието се провежда под надслов „София – пресечна точка на нови възможности“ в София Тех Парк. То бе открито от столичния кмет Йорданка Фандъкова и от министъра на туризма Николина Ангелкова. Фандъкова заяви, че градът е домакин на тази среща по предложение на министър-председателя на България Бойко Борисов, при негово посещение на същия формат в Пекин. Тя подчерта, че София привлича все повече туристи като уточни, че само за последните 6 години сме постигнали над 60% ръст на броя им, а за първите 6 месеца от тази година те са с 8% повече спрямо същия период на миналата година. По думите ѝ благодарение на инвестициите, които правят както Общината, така и представителите на бизнеса, София е влязла в топ 30 на най-бързо развиващите градове в света. Освен това градът е на първо място от европейските столици по ръст на брутен вътрешен продукт за последните 10 години. Според Фандъкова подобни срещи на кметовете на различни столици дава възможност не само да се обсъждат идеи, но и за договаряне на съвместни проекти.
Министър Ангелкова от своя страна посочи, че 2016 г. се очертава като рекордна за българския туризъм, като за първите 7 месеца страната ни е посетена от над 4,5 млн. чуждестранни туристи. Министърът заяви, че според данните на Световния туристически барометър през изминалата година са регистрирани общо над 144 милиона посещения на чуждестранни туристи в държавите, включени в инициативата, а приходите от тези посещения са около 162 млрд. долара. По отношение на България министър Ангелкова уточни, че през изминалата 2015 година София е била посетена от близо 916 000 туристи, като секторът е донесъл на столицата 116 млн. лв. само от нощувки. По думите ѝ с още по-добри темпове е започнала 2016 г. като за първите 7 месеца столицата ни е посрещнала почти 553 000 туристи, което е над 8.6 % ръст спрямо миналата година. Тя подчерта, че туризмът не е просто забавление, а е икономически сектор, който генерира изключително много приходи.
Министър Ангелкова акцентира, че обща цел на Министерството на туризма и Столична община е туристите да се задържат по-дълго в региона. Именно затова екипът на министерството е разработил 8 културно-исторически дестинации, които обхващат територията на цялата страна. Тя коментира, че една от тях – Софийска света гора, е съсредоточена около столицата. Освен това, за да бъдат максимално улеснени туристите да откриват знаковите обекти във всеки регион, от днес на сайта на институцията са публикувани интерактивни карти на 8-те разработени културно-исторически дестинации.
Министър Николина Ангелкова и кметът Йорданка Фандъкова поздравиха представителите на бранша по случай 27-ми септември Световния ден на туризма.

Милослава АНГЕЛОВА

 

http://www.focus-news.net/news/2016/09/27/2304892/v-sofiya-se-provede-parva-sreshta-na-kmetovete-ot-stranite-ot-tsentralna-i-iztochna-evropa-ot-format-161-obzor.html