/ „Виртуално изложение Китай-ЦИЕ за първокласни агропродукти“ и 9-а среща на Консултативния съвет на ЦНСССКЦИЕ

Принтирай

На 17 и 18 септември 2020 г. в Уейфан, Шандун, КНР, се проведе „Виртуално изложение Китай-ЦИЕ за първокласни агропродукти“  в рамките на темата за насърчаване на сътрудничеството за борбата с COVID-19 и развитието в напредъка на селското стопанство.

Спонсорите на Виртуалното изложение от Министерство на земеделието и въпросите на селските райони (MARA), Министерство на външните работи (MOFA) и организаторите от Центъра за насърчаване на селскостопанската търговия, Китайския център за филми и телевизия за земеделие, местното правителството на община Уейфан, създадоха уникална атмосфера за официалните лица и гости на събитието.

Около 100 делегати присъстваха на церемонията по откриването в Уейфан (около 30 чуждестранни и 70 китайски делегати), включително дипломати от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), лидери и служители на Министерство на земеделието и въпросите на селските райони (MARA), представители на Министерство на външните работи (MOFA) и Министерството на търговията (MOFCOM), лидери и служители на правителството на провинция Шандун, представители на провинция Ляонин и други членове на Асоциацията на гуверньорите на провинции и региони Китай и ЦИЕ, лидери на общинско правителство на Уейфан, представители на международния бизнес в Китай и китайски фирми, експерти, учени и медийни работници.

Григор Порожанов – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Китайската народна република произнесе приветствени слова и Стоян Николов, съветник в Търговско-икономическия офис в Пекин, бяха сред официалните лица в Уейфан по време на церемонията по откриването на „Виртуалното изложение Китай-ЦИЕ за първокласни агропродукти“.

Офлайн изложбата беше отворена за гостите на експото и местните граждани, а онлайн експозицията – с приблизителна аудитория от около 10 000 посетители.

Офлайн дизайнът се състоя от два павилиона, изградени в „Ричмънд гранд хотел“, а именно Павилион за страните от Централна и Източна Европа и Павилион за висококачествени агропродукти от Китай (Уейфан). Павилионът за страните от ЦИЕ, с площ около 450 м2, показа възможностите за развитие на селското стопанство в Централна и Източна Европа и отличителните характеристики на агропродуктите по държави. Павилионът за висококачествени китайски агропродукти със същата площ, представи акценти от развитието на селските райони в Уейфан и подбрана земеделска продукция.

Онлайн представянето се осъществи чрез специални модули и кратки видеа за агропродукти от ЦИЕ, създадени в приложението „Куайшоу“ и приложението за онлайн пазаруване „Йентиен порт“, а тематични материали бяха излъчени в сайтовете NTV.cn и OSell, с цел популяризиране на ЦИЕ продукти, културен обмен и подобряване на офлайн дейностите. Стремежът на онлайн изложението е да допринесе за популяризирането на профила на качествени агропродукти от ЦИЕ в Китай и да увеличи възможностите за търговия.

За онлайн промоцията на български продукти по време на Виртуалното изложение, Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа изпрати огромен брой презентации на продукти до организаторите от Центъра за насърчаване на селскостопанска търговия, под шапката на китайското земеделско министерство. По този начин на всеки един от виртуалните посетители се предостави възможността да види подробна информация и дисплеи с млечни продукти, вина, сладкиши, традиционни билкови чайове, безалкохолни напитки, розова козметика и други родни продукти. ЦНСССКЦИЕ беше информиран от организаторите, че студио за предаване на живо с площ от 100 м2 ще бъде инсталирано в „Ричмънд гранд хотел“, чрез платформата за предаване на живо „Куайшоу“, премахваща бариерите за време, разстояние и език. Целта на „Куайшоу“ е да популяризира и продава висококачествени агропродукти от ЦИЕ, които са достъпни за китайския пазар.

Деветата среща на Консултативния съвет на ЦНСССКЦИЕ се състоя в рамките на Виртуалното изложение. Официалните разговори се проведоха онлайн чрез платформата Zoom на 18 септември. 9-ата среща организира китайската страна и беше председателствана традиционно от Васил Гелев – директор на Центъра и председател на инициативата „17+1“ в областта на селското стопанство.

На заседанието на Консултативния съвет присъстваха около 40 участници, включително служители на земеделските власти от Босна и Херцеговина, България, Китай, Хърватия, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Северна Македония, Черна гора, Полша, Словакия, Словения, дипломати от ЦИЕ и делегати на MARA.

Представителите от Департамента за международно сътрудничество към Министерството на земеделието и въпросите на селските райони на КНР презентираха дейностите по честването на Годината на сътрудничеството в областта на селскостопанското разнообразие между Китай и ЦИЕ .

Във втората част на заседанието, Васил Гелев направи пряко включване и презентация от новозасадените с шафранови луковици полета на територията на България, част от проекта „Демонстрационна зона на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и ЦИЕ“.

По време на срещата членовете на борда обмениха мнения и предложения за селскостопанско сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ в контекста на COVID-19 и на вниманието на присъстващите бяха повдигнати важни теми и въпроси. Участниците в срещата се обединиха в твърдението, че екипната и сплотена работа, комбинирайки усилията си, ще доведат до подем взаимноизгодното с Китайската народна република партньорство.

Протоколът от 9-ото заседание на Консултативния съвет ще бъде публикуван на уебсайта на ЦНСССКЦИЕ в раздел „Документи“ по-късно този месец.