/ Български национален павилион в свободната зона на Шанхай

Принтирай

Фокус: Г-н Гелев, предстои откриването на български национален павилион в свободната зона на Шанхай. Разкажете ни малко повече за него.
Васил Гелев: Инициативата по откриването на български павилиони в Китай стартира още миналата година с първия такъв в град Ханджоу. Той бе открит от зам.-министъра на земеделието и храните Васил Грудев на 25 октомври в свободната зона на Ханджоу. Непосредствено след това по инициатива на министър Десислава Танева започна кампания по събиране и предоставяне на българска селскостопански продукции и мостри от тях в павилиона с оглед правенето на промоции и дегустации за китайски заинтересовани лица – вносители, дистрибутори и др. За изключително кратко време след откриването на павилиона с помощта на операторите и на местните власти в Ханджоу успяхме да организираме делегация от Китай, която в рамките на престоя си през февруари тази година подписа повече от 13 търговски договора. Количествата на българска селскостопанска продукция, които успяхме да реализираме, възлизаха на около 4 контейнера, които бяха транспортирани и в момента се търгуват успешно на територията на Китай.
Вторият български павилион ще бъде открит на 25-ти този месец в свободната търговска зона на град Шанхай. Свободните зони в Китай са една инициатива на китайското правителство от 2014 г. като успешен модел за търговия и навлизане на чуждестранни компании на китайския пазар. Към момента е реализирана в повечето окръжни градове на Китай, като първата такава зона е в Шанхай, затова и нашата цел беше да имаме наша точка в там. Отново по инициатива на Министерство на земеделието и храните организирахме изпращане на продукти. Те бяха успешно доставени и ще бъдат дегустирани от китайски заинтересовани лица в рамките на официалното откриване. Изпратеното количество възлиза на повече от 2 500 кг, а повече от 40 български компании взеха участие, така че инициативата е доста мащабна. Надяваме се и резултатите от нея да надхвърлят реализираните от първия павилион. С капацитета на Шанхай съм сигурен, че успехите за българските производители там ще бъдат доста по-големи. На 25-ти предвиждаме от Бургас да осъществим телемост с Шанхай, чрез който официални лица от България и представители на бизнеса да поздравят своите колеги в Шанхай, като по този начин да дадем старт на продажбата на български продукти в Китай. От китайска страна в церемонията се очаква да вземат участие повече от 300 души, в това число кметът на Шанхай, представители на местната власт, представители от свободната търговска зона, оператори и други. Официално церемонията ще бъде водена от генералния консул на Р България в Шанхай Димитър Абаджиев и служител на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Фокус: Колко време ще функционира павилионът в Шанхай?
Васил Гелев: Националните павилиони, които се откриват в свободните търговски зони, са един изключително интересен модел, отново стартиран от правителството на Китай. Те не са лимитирани във времето, а са постоянно действащи експозиции, в рамките на които вносители, дистрибутори и директни потребители имат възможност да дегустират и правят поръчки на продукти. Договорът за българския павилион, който имаме със свободната търговска зона, е за срок от 5 години, като през това време той ще посреща гости и заинтересовани лица. Българската страна успя да договори изключително привилегировани отношения не само за България, но и за страните от Централна и Източна Европа, така че не сме ангажирани със заплащането на месечен наем или каквито и да е разходи за поддръжка и експлоатация на павилиона. Единствените ни разходи бяха свързани с декорирането му.

Фокус: Колко български фирми ще представят продуктите си в Шанхай и какви стоки ще бъдат показани?
Васил Гелев: С местните власти договорих участието на българските фирми да бъде безплатно и доброволно, така че няма ограничение в броя на компаниите, които ще бъдат част от тази инициатива. Напротив, насърчаваме всеки един производител да се свърже с нас, ние ще му окажем необходимото съдействие. До момента имаме повече от 40 компании, които успешно изпратиха своите мостри. Доставката беше изцяло организирана от Центъра по инициатива на министър Танева.
На павилиона ще бъде представено българско вино, мед и продукция на хранително-вкусовата ни промишленост – тестени и сладкарски изделия, плодове, безалкохолни напитки, минерална вода и сокове. Наистина българските производители изпратихме доста широк спектър от продукти. Сериозен е делът и на българската козметика. Заедно с павилиона, който се открива на 25-ти в Шанхай, предстои да се открие и Павилион на българската роза като непосредствена част от експозицията, който ще бъде изцяло подчинен на българската роза и продуктите, които съдържат такъв тип суровина. Всеки един продукт има място на китайския пазар, тъй като китайският потребител е изключително любопитен.

Фокус:Могат ли още фирми да вземат участие в павилиона и как може да стане това? На какви критерии трябва да отговарят?
Васил Гелев: Критерии не са поставени, участието е безплатно и доброволно. Всяка една българска компания има възможност да изпрати мостри в Китай. Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа и Българската агенция по безопасност на храните оказва необходимото съдействие при подготовка на документите и експорта на стоките. Всички структури в България, които по някакъв начин са ангажирани с тази инициатива работим в синхрон, така че да направим участието на българските компании възможно най-опростено и ефективно.

Фокус: Какви други важни проекти стоят пред Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа?
Васил Гелев: Непосредствено след тази кампания ще фокусираме всички сили за продължаване на една друга инициатива, която започнахме съвместно с Министерство на транспорта и Пристанище „Бургас” – откриването на „Логистичен хъб и павилион 16+1” на Пристанище „Бургас”. Идеята е посредством електронна търговия и сключеното споразумение с китайската държавна агенция да направим възможно търгуването на селскостопански стоки от България и страните от Централна и Източна Европа посредством електронна търговия на територията на Китай, тъй като този дял от икономиката на Китай е изключително бързоразвиващ се и от клон на икономиката вече се е превърнал в индустрия, която генерира повече от 900 млрд. долара на годишна база. Надявам се в кратки срокове да направим възможна търговията на български селскостопански стоки в Китай. Годината беше доста динамична и се надявам в последните месеци да можем да направим един анализ на резултата и той да бъде положителен.

Фокус: Г-н Гелев, какви са ползите за страната ни от сътрудничеството с Китай в областта на селското стопанство?
Васил Гелев: Тепърва предстои да бъдат анализирани ползите за страната ни. Изключително малко време е минало от момента, в който започна да работи първия павилион, но предвид опита, който имаме от него, съм сигурен, че в кратки срокове значително ще увеличим търговското салдо не само между България и Китай, но и между страните от Централна и Източна Европа и Китай. Неведнъж съм казвал, че за да можем успешно да осъществяваме сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, първо трябва да обезпечим инфраструктурно тази дейност. Моят фокус, когато стартирах дейността си като директор на центъра, беше да има възможно най-много точки за продажба, където да бъдат търгувани селскостопанските ни стоки.
Василена ЙОРДАНОВА