/ Среща на Директора на ЦНСССКЦИЕ със Заместник-кмета на Нинбо. Подписване на Споразумение за сътрудничество между Бюрото по земеделие на Нинбо и Българска чаена компания

Принтирай

На 13 ноември в офиса на ЦНСССКЦИЕ се проведе среща между делегация от Община Нинбо, Бюрото по земеделие и земеделски продукти на гр. Нинбо и представители на Българска чаена компания. Домакин на срещата беше ЦНСССКЦИЕ, като споразумението за сътрудничество беше организирано с любезното съдействие и на Китайския културен център в София.

Участниците в срещата бяха: д-р Момчил Станишев, директор на ЦНСССКЦИЕ; г-н Хонг Хай, директор на Китайски културен център в гр. София и представител на Нинбо в България; г-н Ян Юн, заместник-кмет на Общинското народно правителство на гр. Нинбо; г-жа Ли Сяодун, кмет на Народното правителство на окръг Сяншан; г-н Лоу Бинджън, заместник-директор на Административно бюро на пристанище Нинбо; г-н Джуо Кайхао, заместник-директор на Бюрото по земеделието и селските райони на гр. Нинбо; г-н Ху Уъндзие, началник на четвърта дивизия на офиса на Общинското народно правителство на гр. Нинбо; г-н Джан Сяою, шеф на дивизия Пристанищно бюро на Центъра за управление на пристанище и корабоплаване в Нинбо; г-жа Джина Баларева, координатор проекти в Китайски културен център в гр. София и г-жа Калина Коева, експерт в ЦНСССКЦИЕ.

Делегацията от Нинбо имаше за цел да засили сътрудничеството си с България в областта на земеделието, в частност популяризирането на чай от Нинбо, като за целта изразиха желанието си за сътрудничество с Българска чаена компания. Срещата беше открита с дискусия между страните, по време на която г-н Момчил Станишев направи обзор на изградените добри отношения между ЦНСССКЦИЕ и Община Нинбо и изрази благодарността си към г-н Хонг Хай за досегашното сътрудничество.

От страна на делегацията, г-н Ян благодари на Директорът на Центъра за любезното домакинство, както и за успешното коопериране в областта на земеделието. Тема на разговор беше и наскоро провелото се Международно изложение China International Import Expo в Шанхай. Заместник-кметът на Нинбо изрази желанието си да чуе препоръки и добри земеделски практики от българска страна, имайки предвид доброто им впечатление от степента на развитие на земеделието в България. Г-н Ян отбеляза и че земеделието в Нинбо е на челно място в провинция Джъдзян, в центъра на което е отглеждането на култури като чая.

В отговор, г-н Станишев отбеляза, че ЦНСССКЦИЕ работи активно, заедно със своята партньорска мрежа за изграждане на мостове за сътрудничество не само за България, но и за останалите страни от ЦИЕ по отношение на реализирането на продукти от региона в Китай. Също така той представи и Демонстрационната зона на сътрудничество в земеделието, както и Павилионът за селскостопански стоки от ЦИЕ, находящи се в гр. Пловдив, като запозна гостите и с реализираният проект „Акселераторската програма за стартиращи предприятия в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа“.

В рамките на срещата беше разгледан и въпроса за позиционирането на Офисът за връзки на Центъра в гр. Нинбо, съвместно с Павилион за с хранителни продукти и напитки от ЦИЕ. Акцент в срещата беше и винопроизводството в страната, като Директорът на Центъра обърна специално внимание на качеството на българските вина.

Преди подписването на споразумението за сътрудничество, членовете на Българска чаена компания представиха накратко историята на компанията и направиха преглед на опита им в търговията с Китай. От китайска страна, бяха представени географските особености на Нинбо и как това предразполага производството на различни видове чай. Делегацията от Нинбо изрази желанието си да бъде разгърната гамата от чайове, които в бъдеще ще могат да бъдат изнасяни от района за България, както и чрез партньорството си с Българска чаена компания в бъдещи проекти да разширят вноса и износа на чаени продукти и машини за преработка.

Директорът на ЦНСССКЦИЕ благодари за доброто сътрудничество, както и за организираният съвместно с Китайски културен център първи по рода си Чаен бизнес форум през месец юни т.г., в резултат на който е и подписването на днешното сътрудничество между представители на Българска Чаена Компания и гр.Нинбо. След това, двете страни пристъпиха към подписването на рамковото споразумение за сътрудничество.