/ На 18 декември се проведе бизнес форум на тема cross-border и online търговия с Китай

Принтирай

Срещата беше организирана от Търговското бюро към Генералното консулство на България в Шанхай и Ningbo Center for CEEC Expo & Cooperation Promotion, както и със съдействието на ЦНСССКЦИЕ.


На форума присъстваха онлайн над 15 български компании, които успяха да се запознаят с дейността на логистични, търговски и промотиращи компании от Китай. От китайска страна участваха представители на организации, които демонстрираха своята дейност, част от които са: Митническото бюро на град Нинбо, Ningbo Liangjian Interentertainment Film & TV Culture Co., Ltd., Ningbo Free Trade Zone Ningshing Ubay Intel. Trade Co., Ltd., Zhejiang Louis Bentley Trading Co., Ltd., Hangzhou Enter-Co Technology Company Limited, Ningbo Dijia Vida Trading Co., Ltd. и Kingsa Culture Media Co., Ltd.


Основната цел на форума беше разработването на модел, по който да се внасят български стоки в Китай и да се увеличи търговията между двете страни.


В първата част от събитието, официалните гости изразиха благодарности, като подчертаха важната роля на  ЦНСССКЦИЕ като координатор и посредник в двустранните отношения между България и Китай. Внимание беше обърнато и на по-честите посещения в България от страна на китайски бизнес делегации, което води до подписване на договори и меморандуми за сътрудничество, както и до директен контакт с местни компании. Като пример за резултат от сътрудничеството, беше споменато Споразумението за сътрудничество с China-CEEC Expo Organizing Committee Office, който беше подписан на 25 октомври в офиса на ЦНСССКЦИЕ по време на двустранна среща с делегация от Общинското народно правителство на гр. Нинбо.


Г-н Джан Уънху, представител на Търговското бюро на гр. Нинбо, направи обзор на статистичните данни в партньорството и бизнес промоционалните събития между двете държави.


Г-жа Ивет Николова, СТИВ-Шанхай поздрави българските фирми, като заяви, че България притежава голям потенциал за развитие на огромния китайски пазар. Г-жа Николова подчерта, че срещи от такъв тип ще станат регулярни и българските фирми ще получават институционална подкрепа при дейността си в намирането на контакти, подписването на договори и др.


Г-жа Дън Тиенфан, представител от митницата на гр. Нинбо, разгледа напредъка, който се наблюдава в митническите процедури при вноса на стоки от България през последните години.

Във втората част на бизнес форума бяха представени статистики за постигнатите резултати в търговията между двете страни, като китайските компании детайлно поставиха приоритетите си в сферата на хранително-вкусовата промишленост и козметиката. Те изброиха асортимент от продукти, които се продават и/или търсят на китайския пазар, като изразиха желание за работа с българските компании.