/ Със „Звуци от земите на Гансу“ посолството на Китай поздрави София по случай Китайската нова година

Принтирай

Оркестърът за традиционни музикални инструменти при Театъра за музикално и танцово изкуство на провинция Гансу поднесе с вкус и майсторство десет характерни произведения, изпълнени със символика, които софийската публиката в Зала 11 на НДК аплодира горещо. Празничният концерт с традиционни музикални инструменти „Звуци от земите на Гансу“, организиран от Посолството на Китайската народна република в Република България и Китайския културен център в София, беше по случай Китайската нова 2019 година. Присъстваха дипломати, политици, меломани, приятели и бизнес партньори на Китай.

Провинция Гансу се намира в горната част на Жълтата река (Северозападен Китай) и е една от люлките на китайските традиции и култура. Театърът за музикално и танцово изкуство на Гансу, основан през 1961 г., се занимава основно с проучване на наследството и поставяне на традиционни и съвременни музикални и танцови спектакли. Основните теми, вдъхновяващи изпълнителите са древният Път на коприната и живота в областта Дунхуан.

Присъстващите на концерта в София видяха как изглеждат традиционните за провинция Гансу музикални инструменти и чуха звуците на китайската цигулка Ърху, четириструнната Пипата, използвана повече от 2000 години, трапецовидният китайски цимбал с чукчета Янчин, цитрата Гуджън, тръстиковият духов инструмент Шън, неподражаемата по звук китайска зурна Суона.

Китайската нова година отбелязват 1/6 от хората по света – не само в Китай, Виетнам, Сигнапур и други азиатски страни, но и в Ню Йорк, Лондон, Ванкувър, Сидни и др. Китайската нова година се променя всеки път, следвайки Лунния календар и обикновено се пада между средата на януари и средата на февруари, нарича се Пролетен фестивал и празненствата продължават 15 дни.

През 2019 г. Китайската нова година се пада на 5 февруари.