/ Среща с представители от Пилотната китайска (Шанхайска) зона за свободна търговия

Принтирай

На 1 август 2018 г. в София се проведе среща между представители на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) и Пилотната китайска (Шанхайска) зона за свободна търговия.  От китайска страна на срещата присъстваха Чън Си, заместник-губернатор на Shanghai Pudong New Area и зам.-председател на Пилотната китайска (Шанхайска) зона за свободна търговия, д-р Ма Сюедзйе, зам.-председател на търговската комисия на Shanghai Pudong New Area, Хуан Йонг, ръководител на гр. Гаодонг в Shanghai Pudong New Area, Ду Янинг, директор на административната служба на обединените зони на Уайгаоцяо към Shanghai Pudong New Area, Сю Дзингшу, зам.-директор на отдел „Управление на инвестициите“ в Shanghai Pudong New Area, и Дзянг Гангшънг, зам.-председател на туристическия изложбен център към Shanghai Pudong New Area.

Бяха обсъдени възможностите за сътрудничеството в областта на селското стопанство и туризма. След кратка презентация на ЦНСССКЦИЕ и проектите му, представителите на зоната за свободна търговия изразиха желание за съвместни инициативи, с които да привлекат повече български продукти на китайския пазар.

Г-н Чън Си предостави информация за дейността и възможностите на едно от най – големите световни пристанища, а именно Пилотната Китайска (Шанхайска) зона за свободна търговия. От своя страна д-р Ма Сюедзйе изрази надежда за осъществяването на възход в културния туризъм между Китай и страните от ЦИЕ. В Китай информацията за красотата и възможностите на България е все още твърде оскъдна, сподели д-р Ма. Като фактор, който силно ограничава потенциала за сътрудничеството, бе определена липсата на директни полети между двете държави. Фактор, ограничаващ не само възможностите за търговия и инвестиции, но и туристическия обмен.

Шанхай е една от главните търговски морски артерии на Китай, извършващ 60% от вноса и износа на страната. Представителите на Пилотната китайска (Шанхайска) зона за свободна търговия отбелязаха, че за тях това е най-конвенционалния вариант за логистиката на стоките от държавите, включени в инициативата „16+1“ – по море, чрез гръцкото пристанище в Пирея. В дискусията, като възможни пунктове за събиране и транспортиране на продукция, бяха посочени пристанището в Бургас и проекта на ЦНСССКЦИЕ „16+1 Логистичен хъб и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти“- Пловдив, Тракия Икономическа Зона.

Китайската страна изяви интерес и към възможностите на международното летище в Пловдив, което е в близост до изградения логистичен хъб, относно потенциалния пренос на стоки по въздух и с оглед на факта, че в Пилотната китайска (Шанхайска) зона за свободна търговия има обособена зона само за въздушна търговия.

Българските продукти, представляващи най-голям интерес за китайските гости са селскостопанските – виното, млечните продукти, розовото масло и производните му.

Събитието, представено на ЦНСССКЦИЕ беше „2018 PUDONG Convention and Exhibition”. То ще се проведе за първи път на 5-10 ноември и ще е ежегодно. Официалните гости и участници в събитието са от над 120 държави, сред поканените са и държавните ръководители на страни от формата „16+1“. Новоизграденият изложбен център в Пудонг ще предлага и целогодишна експозиция на селектирани продукти.