/ Пролетният фестивал започва на 5 февруари

Принтирай

Китайската нова 2019 г. или т.нар. Пролетен фестивал започва на 5 февруари. Официалните почивни дни т.г. са от 4 до 10 февруари, а празненствата продължават около 15 дни – до Фестивала на фенерите. Пролетният фестивал е най-продължителният празник в Китай и хората от цялата страна пътуват в опит да се приберат вкъщи, за да отбележат Китайската нова година със семействата си. Не малко семейства заедно пътуват по време на празничните дни и това създава най-голямата годишна „миграция“ в света, известна като „Треска по пътуване около Пролетния фестивал“. Близо 3 милиарда е общият брой на пътуванията със самолет, влак, кораб и автобус.

Една шеста от хората по света отбелязват празника, който се чества не само в Китай, но и във Виетнам, Сингапур, в други азиатски страни и в китайските квартали в Ню Йорк, Ванкувър, Лондон, Сидни. Новогодишната китайска вечеря е най-съществената част от празненството. След нея семействата стоят заедно, наблюдават Галата (най-гледаната ТВ програма в КНР) по случай Китайската нова година и разговарят. Фойерверките са неизменна част от тържеството и се превръщат в най-мащабното шоу на планетата, защото всяко семейство се е запасило с пиротехника и участва в илюминациите.

Празничните новогодишни декорации са в наситено червено, защото в китайската култура цветът е символ на щастие, богатство и просперитет и отблъсква злите духове, носейки късмет.

Guo Nian Nao е най-използваният новогодишен поздрав и означава честита Нова година. Ниан е свирепото чудовище в историята на китайската нова година, което се бои от червен цвят и пукотевици, затова са фойерверките и споменатите декорации в червено.

Guo Nian Nao!