/ На 19 май в Нинбо се проведе 12 Среща на Консултативния съвет на ЦНСССКЦИЕ, както и промоционално събитие за мед и чай

Принтирай

Дванадесетата среща на Консултативния съвет на ЦНСССКЦИЕ се състоя на 19 май 2023 г. в гр. Нинбо, Китай, като имаше хибриден характер (присъствено и онлайн участие). Това събитие беше съпътствано с провеждането на Третото изложение Китай-ЦИЕ и Международен панаир на потребителски стоки в гр. Нинбо, Китай.

Срещата беше председателствана от директора на ЦНСССКЦИЕ, д-р Момчил Станишев, като на нея присъстваха членове на Консултативния съвет от страните от Инициативата за сътрудничество между Китай и ЦИЕ, както и представители на дипломатически мисии от държавите от ЦИЕ, базирани в Китай.

Срещата откри д-р Момчил Станишев, който представи пред членовете на Борда изпълнени дейности от началото на годината, сред които бяха:

  • Участие в Международното изложение за храни и напитки Детроп-Хелекспо Солун, Гърция. На щанда на ЦНСССКЦИЕ се включиха пет компании от хранително-вкусовия сектор, сред които производители на мед, вино, бира, деликатеси;
  • Представяне на нови възможности за малките и средни предприятия- Семинари в различни градове на България;
  • Провеждането на пилотното издание на Акселераторска програма за стартъпи в земеделието, където беше дадена възможност на двадесет финалисти от държавите членки на Инициативата да осъществят контакт с успешни компании, като и да разгърнат възможностите си по отношение на развитието на своите проекти;
  • В рамките на срещата беше представена и инициативата за аналитични доклади, която запознава обществото с моментното състояние на икономиката на държавите, които са част от Инициативата.

В презентацията бяха описани и бъдещите цели пред ЦНСССКЦИЕ. Сред основните приоритети за изпълнение в рамките на тази година са:

  • Провеждането на ,,Фестивал на драконовите лодки‘‘, където ЦНСССКЦИЕ е съорганизатор и ще се включи със собствен павилион и ще представи гастрокултурата на държави от ЦИЕ;
  • Участие в международното изложение за храни и напитки ,, China International Import Expo‘‘ в Шанхай през ноември. ЦНСССКЦИЕ ще организира собствен павилион, на който фирми от Централна и Източна Европа ще представят свои продукти.

Дванадесетата среща на Консултативния Съвет продължи с  реч на г-н Peng Tingjun, Заместник директор на Дирекция Международно сътрудничество, Министерство на земеделието и селските райони на КНР, като приветствена реч произнесе и г-н Zhong Guanhua, Deputy Secretary of Ningbo Municipal Committee.

Презентация за развитието на пчеларството и пчелните продукти представи г-н Yang Lei, Director of Science and Technology Department of Bee Institute.

Г-жа Liu Yan, Deputy Director of the Trade Promotion Department of ATPC представи презентация за високотехнологични продукти в селското стопанство, които са в помощ за изложители от ЦИЕ.

По време на срещата на Консултативния съвет бяха представени възможностите за износ и внос по отношение на селскостопански продукти, както и инвестиционно сътрудничество в сектора. Сред предложенията от участниците в Съвета е изработването на лесен достъп за търговия между държавите от Централна и Източна Европа и Китай, като бяха заложени идеи на следващото събрание на Консултативния съвет да бъдат оптимизирани връзките с митнически власти на Китайската народна република.

Представители на различни китайски предприятия представиха своята дейност и добри практики в работата със сходни организации от ЦИЕ.

Преди провеждането на Срещата на Консултативния Съвет, се проведе и съпъстващо събитие ,,Когато чая срещне меда‘‘ – China-CEEC Trade Promotion Activities for Agricultural Products. Тази среща показа ползите от китайския чай, възможностите за внос и износ на пчелни продукти от ЦИЕ за Китай, както и опциите за промотиране на този вид продукти. В програмата на събитието беше заложено разглеждането на традиционния добив на чай, като приветствени речи към публиката изнесоха д-р Момчил Станишев, Директор на ЦНСССКЦИЕ, г-н Peng Tingjun, Заместник директор на Дирекция Международно сътрудничество, Министерство на земеделието и селските райони на КНР и г-н Guo Rong, Инспектор  Inspector of Zhejiang Provincial Department of Agricultural and Rural Affairs. Във форума за мед и чай на обособени щандове беше представена изложба на хранителни продукти и напитки от Централна и Източна Европа.