/ Младежкият иновационен център в Нинбо – трамплин за производителите от ЦИЕ за необятния китайски пазар

Принтирай

Младежкият иновационен център Китай (Нинбо) – Централна и Източна Европа създава условия за ускоряване на сътрудничеството между КНР и държавите от ЦИЕ с които цели да популяризира Инициативата „Един пояс, един път“. Информация за обособяване на открито международно пространство ЦНСССКЦИЕ получи от колегите си в Младежкия иновационен център Китай (Нинбо) – Централна и Източна Европа, с които поддържа тясно сътрудничество и създаде Офис за връзка там през 2018 г. На създаденото открито международно пространство в Нинбо, производителите от ЦИЕ получават възможност директно да търгуват на необятния китайски пазар.

Целта на партньорите ни от китайска страна е превръщането на Нинбо в предпочитана начална дестинация за навлизане на продукти от Централна и Източна Европа на китайския пазар, избрано място за двупосочни инвестиции, сътрудничество и културен обмен, търсена отправна точка от китайски предприятия за пробив на пазарите в ЦИЕ. Нинбо е своеобразна врата за външната търговия по делтата на р. Яндзъ и за Китай. Осъзната необходимост е да се обособи пространство за работа на свързаните с чужбина младежко предприемачество и иновационни проекти, на малките и микро предприятия и специалисти от ЦИЕ и от страните по протежението на „Един пояс, един път“. Голямата цел е градът да стане желано място за предприемачество и иновации от китайската младеж и младежите от ЦИЕ. Така се преодоляват географските и културни ограничения и се приобщават държавите от Централна и Източна Европа.

От откриването на Младежкия център в Нинбо през 8 юни 2018 г., той е акумулирал над 600 консултантски и 108 международни проекта, привличайки повече от 120 чуждестранни служители и насърчавайки обмена на повече от 3000 китайски и чужди малки и микро предприятия, екипи и физически лица. Сред тях висококвалифицирани специалисти – чуждестранни лекари, международни мениджъри по човешки ресурси, преподаватели по изкуства и др., които идват в Нинбо и започват собствен бизнес. Учредените компании обхващат над 50 държави, включително България, Румъния, Чехия, Латвия, Литва и др. Центърът и Нинбо се използват като трамплин и за китайски висококачествени продукти, внесени в страните от ЦИЕ. Трансграничната асоциация за електронна търговия в Нинбо е надеждна платформа за чуждестранни компании, обучения и други ресурси.

Младежкият иновационен център е усвоил международен модел за създаване на общо пространство. Всяка офис зона е оборудвана със споделени помещения за всичко необходимо. За да се намали тежестта върху отделните компании и да се улеснят различните процедури, през които всяка от тях трябва да премине в Китай, са обособени визови услуги, предлага се информация, относно данъчното облагане, митниците и пр. По този начин Центърът се стреми с „едно движение“ да улесни предприятието, показвайки пълен набор от действия, установени на едно място.

Центърът използва пазарно ориентиран модел на работа за изграждане на двупосочна платформа за търговия, инвестиции и икономическо онлайн и офлайн сътрудничество между Нинбо и ЦИЕ, предоставяйки на регистрираните компании намиране на подходящи партньори – мачмейкинг (matchmaking), обмен на информация, превод, кредитни услуги, правни консултации и други гаранционни услуги. В онлайн платформата 17+1, управлявана от Центъра, изграждането на физическа и виртуална среда е синхронизирано за насърчаване на двустранната търговия с продукти. До момента на платформата са се установили над 60 фирмени проекта от страни в Инициативата „Един пояс, един път“, стартирали са продажби на близо хиляда продукта и са насърчени над 30 обмена между местни и чуждестранни предприятия. Центърът създаде и „Международната база данни за елитни специалисти на Нинбо“ и  „ЦИЕ – Оперативен център за излъчване на живо“, за да стимулира международната индустрия в предавания на живо. Досега са организирани повече от десет обучителни събития на живо, в които са се включили над 500 души. Офлайн, Центърът е създал изложбена зона за продукти от Централна и Източна Европа, зона за избор на продукти от Централна и Източна Европа и зона за продажби (hot sales). Продуктите се свързват с Изложбената зала на ЦИЕ и Зоната за свободна търговия в Белюн (Beilun Free Trade Zone), които централизирано промотират продукти от Централна и Източна Европа, а чрез форма̀та за посредничество – с предприятия в и извън Нинбо, разгръщайки по-широк пазар за чуждестранните компании. Понастоящем избрани продукти са популяризирани в супермаркет „Шандун Идзие“ (Shandong Yijie Supermarket).

Над 200 услуги са предоставени за чуждестранни бизнесмени в и извън Центъра, а над 50 дейности, включително регистрация на бизнес, обучение по рисуване и калиграфия, езиково обучение и др., са извършени за чуждестранни бизнесмени. Общият брой на участниците в обучителни дейности е около 900 души.

За по-подробна информация относно възможностите, които Младежкият иновационен център Китай (Нинбо) – Централна и Източна Европа предлага, можете да се свържете с г-н Цао Руей (Mr. Cao Rui, Ray):

E-mail: caorui0097@gmail.com

Tel: +8617857028266