/ Демонстрационният център 16+1 за електронна търговия в Пловдив посрещна първите си посетители

Принтирай

В Пловдив днес отвори врати първият Демонстрационен център 16+1 за електронна търговия със селскостопански и други продукти, иницииран от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ).

Освен столица за културата през 2019 г., Пловдив смело може  да се нарече и столица на инициативата 16+1, каза  при откриването на Демонстрационния център 16+1 за електронна търговия със селскостопански и други продукти, директорът на ЦНСССКЦИЕ Васил Гелев. „Умаленият модел, който представяме в Аграрния университет е естественото продължение на инициативата, която започвахме през 2017 г. за изграждането на логистичен хъб на територията на Тракия икономическа зона. Важно е сътрудничеството между селското стопанство, икономиката и младите хора, важно е да ги насърчим в развитието на дигитализацията и при откриването на нови пазари и възможности“, посочи Гелев.

Демонстрационният център 16+1 за електронна търговия със селскостопански и други продукти е всеобхватен модел на търговски цикъл, свързан с купуването, складирането, обработката и продажбата по-късно на продукция на международните пазари в двустранно – между Китай и страните от ЦИЕ от една страна, и многостранното сътрудничество – между самите държави от Централна и Източна Европа. На откриването директорът на ЦНСССКЦИЕ демонстрира работа с електронната платформа www.16plus1cloud.org за консолидиране на селскостопански и други производители от Китай и страните от ЦИЕ.

Центърът в Аграрния университет е част от проекта „Демонстрационна зона на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа“, официално стартиран през 2018 г. от министър-председателите на България и Китай – Бойко Борисов и Ли Къцян, модел на цялостен селскостопански цикъл, от производството до реализирането на световните пазари.

„Стратегията за цифровизация в земеделието е част от световната инициатива и вече има стопанства, които се управляват с мобилните приложения на телефоните. Интелигентното управление както на стопанствата, така и на преработвателните предприятия е цел, която, ако оставим настрана, България ще изостане в развитието си“, каза в словото си министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Не мога да отмина важната работа, извършена от ЦНСССКЦИЕ по перспективата Китай. България е пионер именно в инициативата за земеделието и не случайно Центърът е у нас, посочи министърът, насърчавайки студентите с думите: „живеете в интересно и динамично време, в което трябва да надграждате всичко, което ние по-възрастните и по-опитните се опитваме да правим“.

В откриването участва ректорът на Аграрния университет – домакин на Демонстрационния център 16+1 за електронна търговия със селскостопански и други продукти проф. Христина Янчева. „Младите хора трябва да бъдат обучавани в предприемачески дух и много се радвам, че този център се открива именно на територията на АУ“, заяви проф. Янчева. На церемонията присъстваха управителят на Пловдивска област Здравко Димитров, председателят на Селскостопанската академия проф. Васил Николов, студенти, преподаватели, дейци в областта на селското стопанство от Южна България.